Propaganda, szemét és ürülék hullott az égből Dél-Koreában

Észak-Korea új szintre emelte a rossz szomszédságot.

Dél-Korea kénytelen volt figyelmeztetni a lakosságot, hogy maradjon otthon, miután szórólapokkal és szeméttel teli észak-koreai léggömbök jelentek meg az ország. A dél-koreai hadsereg figyelmeztette az embereket, hogy ne nyúljanak az égből lehulló léggömbökhöz, mert az hulladékkal van tele – és ezt szó szerint értették, nemcsak a propagandát terjesztő szórólapokra.

Észak-Korea mintegy 150 léggömböt küldött át a déli szomszédjához, nyolc dél-koreai tartományban bukkantak rájuk a földön, és az illetékes hatóságok most elemzik őket.

A léggömbök a koreai háború, azaz az ötvenes évek óta részei a két ország propagandakampányának. A mostani incidens előtt Észak-Korea bosszút ígért amiért szerintük a déli aktivisták rendszeresen dobnak szét szórólapokat és egyéb szemetet a határ mentén. Ezt maga Kim Kang Il észak-koreai védelmi miniszterhelyettes helyezte kilátásba az állami médiának adott vasárnapi nyilatkozatában.

Kedden este a Szöultól északra, illetve a határvidéken élő lakosokat üzenetben kérték a hatóságok, hogy tartózkodjanak a szabadtéri tevékenységektől, és jelentsék, ha „azonosítatlan tárgyat” észlelnek.

A közösségi médiában megosztott fényképeken fehér, áttetsző lufikhoz zsinórral rögzített zsákok láthatók, amelyekben többek között vécépapír, sötét színű hulladék és elem van. A dél-koreai Yonhap hírügynökség arról számolt be, hogy „a lezuhant léggömbök némelyikén a sötét szín és a szag alapján úgy tűnik, hogy ürülék volt”.

A dél-koreai hadsereg „a nemzetközi jog egyértelmű megsértéseként” ítélte el a cselekményt, amely komolyan veszélyezteti az emberek biztonságát.

Forrás:https://hvg.hu/elet/20240529_eszak-korea-del-korea-leggombok-szemet

Részvény: