Prigozsinnak vége, mint katonai erőnek a háborúban?

         Az orosz utálatos politikusainak-vállalkozóinak mindig egy problémájuk van: Putyin kedvében járni. Ez az ügy rendkívül nehéz és nagyon hálátlan, mert rendkívül nehéz jól és rendszeresen ellátni ezt a szerepet. És mivel Putyin politikai nézeteiben nincsenek örökkévalók (rajta kívül), váratlanul jön a „finita la commedia”.

         Jevgenyij Prigozsin arany betűkkel próbálta beírni magát „Kijev három nap alatt” győzelmes történelmébe, majd személyesen megígérte, hogy egy tányéron tálalja fel Bahmutot Putyin asztalán. Erre szabad kezei voltak: ha akarsz, agitálj és vigyél bebörtönzött bűnözőket a frontra, ha akarod, törd össze kalapáccsal az „árulók” fejét. Sajnos az ilyen eszközök nem tartósak, és katarzis következik be.

         Jevgenyij Prigozsin megerősítette, hogy véget ért a zsoldosok toborzása az orosz javítóintézetekben.

         Telegram csatornájában arra a kérdésre válaszolva, hogy igaz-e, hogy több mint egy hónapja nem folyik toborzás a „Wagner” PMC-ben a javítóintézetekből, és ő maga már nem jár a javítóintézetekbe, a „Wagner” megalkotója ezt írta: „Igen, valóban így van. „Wagner” a börtönökből foglyok toborzását teljesen leállított. Azok számára, akik most nálunk dolgoznak, minden kötelezettséget teljesítettünk.” Ugyanakkor számos forrás beszámol a fogoly-toborzás folytatásáról, a kolóniák vezetése pedig az elutasítókat újabb büntetőperekkel vagy az elévülés miatt megszüntetettek felülvizsgálatával fenyegeti.

         Olga Romanova, az „Ülő Rusz” mozgalom vezetője szerint Prigozsin helyett most a Honvédelmi Minisztérium tisztviselői érkeznek a kolóniákra zsoldosokat toborozni. Emellett a Miniszterium több dokumentumot is készített az önkéntes alakulatok ellátásáról, a katonai állományt megillető juttatások és szociális garanciák kiterjesztéséről. A történtek azt mutatják, hogy Szergej Sojgu eltávolította Prigozsint a toborzási tevékenységekből, és átveszi az irányítást a zsoldosszervezetek személyzete felett.

         Sojgunak nincs szüksége szakemberekre. Valószínűleg az önkéntes mozgalom végét látjuk. Sojgu számára jövedelmezőbb, ha újoncakkal dobálják meg az ellenséget, és Szolovjov nem véletlenül kezdett erre  felszólítani.

         A Nyugat pedig nem okoz örömet Jevgenyijnek a hírekkel: az Egyesült Államok újabb szankciókat vezet be az orosz jogi személyek és magánszemélyek ellen. A lista a „Wagner” csoporthoz és annak vezetőjéhez, Prigozsinhoz közeli hajójavító vállalkozásokat, struktúrákat és magánszemélyeket tartalmaz. Mostantól kevesebb pénz kerül egy terrorista zsebébe.

         Valójában Prigozsin fényes karizmájával egyértelműen ellentétben állt az unalmas Geraszimovval, aki számára a katonának a legfontosabb a borotvált szakálla. Ő hozta létre az egyetlen valóban harcképes egységet, ezért most egyszerűen eltávolítják a katonai műveletekből – minden az orosz módszertan szerint történik.

         Az is lehet, hogy az orosz hazafiakat kiszorítják a háborúból. A Prigozsinnal kapcsolatban álló Igor Mangusevet aljasan agyonlőtték tarkón (érdemes emlékezni az Azovstalban egy meggyilkolt ukrán állítólagos koponyájával való fellépésére), magát Prigozsint pedig csendes távozásra kérték.

         Azt is érdemes megemlíteni, hogy amikor Szurovikint lefokozták és Lapint visszahelyezték a szárazföldi erőkhöz, már akkor egyértelmű volt, hogy Prigozsin vereséget szenvedett Sojguval szemben. A „Wagner” összes katonai sikerét áthúzták a Honvédelmi Minisztérium katonai bürokratái. Ami fontos az „orosz önkéntesek” számára, akik számára Prigozsin és a hozzá hasonló nacionalisták az „orosz hazaszeretet feltámasztásának” megszemélyesítői voltak, az, hogy az ügyekből való eltávolítása tragédia lesz a hírhedt önkéntesek számára. Főleg azoknak, akik már meghaltak az ukrán Bahmut falai alatt.

         Valójában az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma privatizálni akarta ezt az önkéntes mozgalmat, amelyet „Wagner” illuzórikus sikerei alapján „fejlesztenek”. Talán ezek a sikerek egy milliméterrel nagyobbak voltak, mint az Oroszország reguláris hadseregé – de ez nem érv Sojgu számára. Putyin utasítást adott Prigozsin jégcsákányként való használatára, aki nyilvánosan repedést ütött a hadsereg magas rangú tisztviselőinek képén. Most már nincs szüksége rá – Jevgenyij túl népszerűvé vált az emberek körében, ami káros a terrorista állam elnökének minősítésére.

Részvény: