Prágába tart? Megszűnik az ellenőrzés a cseh és szlovák közös határon

Lényegesen javult a migrációs helyzet, a hatóságok szerint már nem indokolt az autósok megállítása.

Megszünteti szombaton éjfélkor a szlovák határon bevezetett ellenőrzést a cseh kormány – jelentette be Vít Rakusan belügyminiszter a cseh kormány szerdai ülése után.

A cseh kabinet szeptember végén vezette be az ellenőrzéseket a szlovák határon, hogy megfékezze az illegális migrációt.

Rakusan szerint azóta a helyzet lényegesen megjavult, ezért a továbbiakban már el lehet tekinteni ettől a rendkívüli intézkedéstől.

Rendőrök azonban továbbra is nagyobb számban figyelik majd a határátkelőket és a zöldhatárt is.

Szükség esetén a kormány kész változtatni döntésén
– tette hozzá a miniszter. Másfelől – emlékeztetett Vít Rakusan –, az Európai Unió szabályzata csak négy hónapig teszi lehetővé a tagországoknak, hogy ideiglenesen ellenőrzésük alá vonják a belső schengeni határokat.

A miniszter elmondta, hogy a vonatokat a szlovák oldalon továbbra is közös-cseh-szlovák rendőri őrsök fogják ellenőrizni, hogy kiszűrjék az esetleges migránsokat.

A cseh kormány már egy hete kivonta a katonákat és a vámosokat a határőrizetből. Petr Fiala miniszterelnök szerint ez újabb lépés volt ahhoz, hogy a cseh-szlovák határon megszüntethessék a rendkívüli helyzetet.

Petr Fiala, Csehország miniszterelnöke
Petr Fiala, Csehország miniszterelnökeKép: AFP

szlovák kormány többször is élesen bírálta Prága lépését, de a csehek kitartottak döntésük mellett. A két kormányfő találkozóján novemberben Prágában azonban abban egyetértésre jutottak, hogy a problémát elsősorban a külső schengeni határok őrizetének megerősítésével kellene megoldani.

Forrás:https://www.napi.hu/kulfold/cseh-szlovak-hatar-ellenorzes.766887.html

Részvény: