Prága: meg kell állítani az orosz imperializmust!

Csehországnak az az érdeke, hogy végre sikerüljön megállítani az orosz imperializmust, és minél kisebb veszteségekkel vészelje át az ukrajnai háborút – jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök a nagykövetek éves értekezletének megnyitásakor hétfőn Prágában az MTI tudósítása szerint. A kormányfő leszögezte: a mostani féléves cseh európai uniós elnökség idején Prága erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy nagyobb nemzetközi nyomás alá helyezzék Moszkvát, s ugyanakkor kiemelt figyelmet szenteljenek annak, hogy előkészítsék Ukrajna újjáépítését.

A cseh diplomácia előtt álló legnagyobb kihívás Fiala szerint a példa nélküli energiaválság megoldása. „Csehországnak feltétlenül át kell alakítania az úgynevezett energiamixét, és meg kell teremtenie energiafüggetlenségét” – húzta alá a kormányfő. Felszólította a diplomatákat, hogy a következő időszakban az energia kérdése legyen tevékenységük középpontjában. A cseh diplomatáknak nemcsak új energiaforrásokat kell keresniük, hanem olyan beruházásokat is, amelyek hozzájárulnának a cseh gazdaság korszerűsítéséhez és átalakításához.

Petr Fiala kijelentette, hogy az energiahordozókat és a nyersanyagokat Oroszország fegyverként használja az Európai Unió ellen. „Ezért összeurópai megoldásokra van szükség, s ez nagy próbája lesz kölcsönös szolidaritásunknak” – mutatott rá a miniszterelnök. Úgy vélte: „ha csak az Európai Unió egyetlen tagja is lényegi problémákba ütközik, akkor fokozatosan a többiek is beesnek a szakadékba”. Az Európai Unió Tanácsának szavazási szabályaival kapcsolatban a cseh kormányfő elmondta: a mostani konszenzusos döntéshozatal ugyan gyakran hosszadalmas, de ha megszületik az egyezség, akkor a megegyezés szilárdabb. Fiala nem tartaná szerencsésnek, ha a konszenzusos döntéshozatal elve lényegesen módosulna. 

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/08/22/zelenszkij-orosz-ukran-haboru-percrol-percre-elo-augusztus-22-donbasz/#praga-meg-kell-allitani-az-orosz-imperializmust

Részvény: