Politico: Magyarország fúrta meg, hogy az EU közös nyilatkozatban ítélhesse el Grúziát

A grúz parlament kedden elfogadta a vitatott külföldi ügynökökről szóló törvényt, dacolva az EU figyelmeztetéseivel, amelyek szerint a törvény aláássa az ország uniós csatlakozáshoz vezető útját. Ám hiába tiltakozna az EU, a közös nyilatkozatot Magyarország megfúrta.

Az EU nem reagált semmit a grúz törvény elfogadására, csak egyes uniós országok politikusai adtak ki állásfoglalásokat, amiben elítélték azt.

Politico úgy tudja, hogy Josep Borrell, az EU külügyi vezetője határozott nyilatkozatot készített elő, de azt folyamatosan halogatták. Az ok: Orbán Viktor – vagy ahogy a Politicónak az egyik név nélkül nyilatkozó diplomata nevezte a magyar kormányfőt: „Európa saját külföldi ügynöke”.

Politico értesülése szerint Magyarország akadályozta meg, hogy az EU közös nyilatkozatot adjon ki. A B terv pedig az volt, hogy a külügyekért és a bővítésért felelős biztosok, Borrell és Várhelyi Olivér figyelmeztetést adnak ki, hogy Grúzia új törvénye még jobban eltávolítja az EU-tól a kaukázusi országot. Csakhogy Várhelyi – legalábbis a Politico értesülése szerint – nem értett egyet a megfogalmazással, így ebből sem lett semmi.

„Ezt kapjuk, ha a rókát ültetjük a tyúkólba” – mondta a lapnak az egyik uniós diplomata. A Bizottság egyik tisztviselője tegnap este azt mondta, hogy „nincs mit mondaniuk Várhelyi biztosról”, hozzátéve: „azon dolgozunk, hogy minél hamarabb nyilatkozatot adjunk ki”.

Szerda kora reggelig azonban még mindig nem volt semmi – jegyezte meg a Politico Playbook nevű hírlevelében.

A külföldi ügynökökről szóló új grúz törvény kritikusai attól tartanak, hogy a kormány a médiával, az ellenzékkel és a civil társadalommal szembeni kemény fellépésre fogja használni azt a 3,7 millió lakosú kaukázusi országban. Tüntetők tízezrei vonultak az utcára, mert attól tartanak, hogy az új törvény elfogadása megakasztja az ország uniós csatlakozási törekvéseit. 

Brüsszel pedig attól tartott, hogy az új törvény a másként gondolkodók elleni brutális fellépést fogja előidézni, de ennél rosszabb lett a helyzet: az ellenzék elleni erőszak és megfélemlítés már most, a törvény hatálybalépése előtt is egyre gyakoribb.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20240515_politico-magyarorszag-furta-meg-hogy-az-eu-kozos-nyilatkozatban-itelhesse-el-gruziat

Részvény: