Politico: Fico Orbán példáját követve bontaná le a szabad sajtót Szlovákiában

A szlovák kormányfő nem áll szóba független médiumokkal, a közmédiát pedig a kormány szócsövévé tenné az új törvénytervezet kritikusai szerint.

Orbán Viktor és Magyarország példáját követve nehezítené meg a független médiumok helyzetét és tenné a kormány szócsövévé a közmédiát Robert Fico Szlovákiában a Politico elemzése szerint. A negyedik Fico-kormány április végén döntött egy javaslatról, amelynek értelmében a jelenlegi közösségi médiaszolgáltatót, az RTVS-t megszüntetnék, és újat hoznának létre a helyére.

Az új intézmény az STVR név alatt futna, és a kormánynak nagyobb befolyása lenne felette, például az igazgatótanács tagjainak megválasztásán keresztül. A köztévé eddigi vezetőjét is menesztenék, a helyébe Lukáš Machala, a kulturális minisztérium hivatalvezetője lépne, aki a jelenlegi köztévében még nemrég arról elmélkedett, hogy nem tudhatjuk biztosan, hogy a föld valóban kerek.

“Búcsút mondhatunk bármilyen közszolgálatnak és objektivitásnak” – mondta Peter Dubóczi politológus, aki szerint félő, hogy az új közmédia a kormány propagandaeszköze lesz. Dubóczi szerint a tervezett jogszabály papíron ugyanakkor megfelel a nemrég elfogadott, a sajtószabadság védelmét szolgáló EU-s törvénynek, amelyet csak Magyarország nem támogatott.

Az Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU, amelynek a magyar közmédia is tagja) aggodalmát fejezte ki a törvénytervezet miatt. “Az ilyen fenyegetések aláássák a demokráciát, az elfogulatlan hírekhez való hozzáférést és a közbeszédet Szlovákiában” – írta közleményében a szervezet.

Fico kormányra kerülése óta nem áll szóba négy meghatározó független sajtótermékkel, köztük a legnézettebb szlovákiai tévécsatornával, a TV Markízaval sem. Fico előző, harmadik kabinetje azt követően bukott meg, hogy Ján Kuciak újságírót és menyasszonyát 2018-ban meggyilkolták, a gyilkosságot követően pedig országos tüntetéssorozat kezdődött.

Matúš Kostolný, a Denník N főszerkesztője elmondta, hogy a gyilkosság megerősítette a független sajtó ellenállását, a Mečiar-rendszer tapasztalatai miatt pedig amúgy is felkészültebbek a szlovákiai újságírók, mint például magyarországi kollégáik. Zuzana Petková, a Zastavme korupciu (Állítsuk meg a korrupciót) civil szervezet igazgatója, korábbi újságíró pedig arról beszélt, hogy Magyarországhoz hasonlóan Szlovákiában is gyűlölettel próbálják meg elhallgattatni a női közszereplőiket.

Forrás:https://hvg.hu/kkv/20240511_robert-fico-sajtoszabadsag-szlovakia-kozmedia

Részvény: