Politico: az MCC Brüsszel bepereli az Orbánék konferenciáját betiltó, brüsszeli polgármestert

A véleménynyilvánítás szabadságának megsértése miatt indít kártérítési pert Emir Kir, a brüsszeli Saint-Josse kerület polgármestere ellen az MCC Brüsszel, írja a Politico. A kormányközeli tehetséggondozó brüsszeli irodája volt a társszervezője annak a konferenciának (Nemzeti Konzervativizmus Konferencia, NatCon), melyet a brüsszeli polgármester április 16-án rövid időre betiltott. Döntését azzal indokolta, hogy erőszakos ellentüntetőktől tart, de azt sem titkolta, hogy „nem látják szívesen a szélsőjobboldalt”. A rendezvényt a rendőrség szakította félbe.

Ezt követően egy brüsszeli civil szervezet felkarolta a nemzeti konzervatívok ügyét és megtámadta a bíróságon a konferencia betiltásáról szóló határozatot. A tiltást a Conseil d’État, Belgium legfelsőbb közigazgatási ügyekkel foglalkozó bírósága néhány órával később hatályon kívül helyezte, így Orbán Viktor is beszédet mondhatott a NatConon. „A szólás szabadsága rossz bőrben van Nyugat-Európában” – mondta akkor a kormányfő.

A Politico úgy tudja, hogy

az MCC-t az a Yohann Rimokh képviseli majd a bíróságon, aki a szélsőjobboldalon népszerű „nagy lakosságcsere” elmélet megalkotóját, Renaud Camus filozófust is védte a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos vádakkal szemben.

„A szólásszabadság európai eszme: a szólásszabadság védelme Európa védelmét jelenti” – mondta a belga fővárosban tevékenykedő francia ügyvéd szerda este az MCC egyik brüsszeli rendezvényén.

Rimokh a Politicónak elmondta, hogy szerinte az MCC kártérítési pere példa nélküli Belgiumban, így azt is korai lenne megmondani, hogy pontosan milyen igényt fogalmaz majd meg a konzervatív thinktank. Elmondása szerint előbb jogerős ítéletet kell hirdetni a NatCon-tilalmat hatályon kívül helyező előzetes bírósági döntésről, ami akár hónapokig is eltarthat.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2024/05/16/politico-mcc-per-orban-konferencia-brusszeli-polgarmester/

Részvény: