Politico: a jövőben csak kisebb pozíciókat kaphat Magyarország az Európai Bizottságban

Uniós források szerint az EU tisztségviselői arra készülnek, hogy a magyar kormány a jövőben csak kisebb pozíciókat kaphasson az alakuló Európai Bizottságban – írta a portfolio a Politico cikke alapján. Az indoklás szerint ez a büntetés, amiért Budapest folyamatosan akadályozza az ukrajnai európai uniós állásfoglalásokat.

Magyarország legfontosabb uniós diplomatája jelenleg az a Várhelyi Olivér, aki az európai integráció bővítéséért felelős biztos pozícióját tölti be. A tisztségnek jelentős befolyása van az EU balkáni és az ukrajnai csatlakozási szerződésekben, ám az értesülések szerint számos vezető viszont nem szeretné a jövőben a magyar diplomatát ebben a pozícióban látni.

Orbán Viktort a nyugat-európai országok közül többen is Vlagyimir Putyin orosz elnök legközelebbi szövetségesének látják az EU-n belül és úgy gondolják, hogy a magyar kormányfő az akadálya az Oroszország elleni intézkedéseknek. Magyarország azzal húzta ki főleg a gyufát, hogy az elmúlt hónapokban több alkalommal is megpróbálta akadályozni a kelet-európai országnak nyújtott segélyeket, valamint a csatlakozási tárgyalásokat is hátráltatta a megszólalók szerint.

A névtelenséget kérő nyilatkozók szerint„fel sem merült”, hogy Magyarország megtarthassa a kiemelkedően fontos biztosi pozíciót.Az Európai Bizottságban a kormányoknak és a testület következő elnökének közösen kell dönteniük a pozíciókról.

A magyar vezetés állítólag továbbra is Várhelyit szeretné látni ebben a pozícióban, ám a biztossal kapcsolatos bizalom is megrendült az utóbbi időben. Azzal vádolják őt ugyanis, hogy „szándékosan zavart kelt a georgiai ügynöktörvénynél”, valamint aláássa az EU-tagjelölt országokkal kapcsolatos politikát.

Forrás:https://24.hu/belfold/2024/05/30/europai-bizottsag-biztosok-varhelyi-oliver-buntetes-kisebb-poziciok/

Részvény: