Polgári konvojt lőtt az orosz tüzérség Zaporizzsja mellett, sok a halott

Legalább 23 halálos áldozata van a támadásnak, az oroszok szerint az ukránok hajtották végre a csapást.

Péntek reggel Zaporizzsja város közelében tüzérségi támadás ért egy polgári autókonvojt, amely az oroszok által megszállt területről menekülőknek próbált segítséget nyújtani – írja a Guardian. A Le Figaro értesülései szerint legalább 23 halálos áldozata és 28 sebesültje van a támadásnak. A közösségi médiában közzétett felvételeken borzalmas jelenetek tárulnak elénk az úton fekvő halottakról és sebesültekről. A jelentések szerint a konvojt több mint egy tucat találat érte.

A Zaporizzsjai terület ukránok által ellenőrzött részének kormányzója, Olekszandr Sztaruh a történtekkel kapcsolatban elmondta: „Az ellenség támadást hajtott végre egy polgári konvoj, valamint a város külterülete ellen. Az emberek sorban álltak, hogy a megszállt területre induljanak hozzátartozóikért, valamint, hogy segélyszállítmányokat juttathassanak el nekik. A támadás halottakat és sebesülteket is követelt. A mentőszolgálatok a helyszínen tartózkodnak” – idézi a Guardian az ukrán vezetőt.

A francia hírportál viszont a Zaporizzsjai terület megszállt részének egy kollaboráns tisztviselőjének, Vlagyimir Rogovnak a nyilatkozatát is leközölte, miszerint az ukránok felelősek a támadásért, miután meglátták, hogy a vidék lakossága tömegesen próbál átlépni Zaporizzsja oroszok által megszállt részébe.

A támadás azon a napon történt, amikor az orosz elnöknek hivatalosan alá kellene írnia a megszállt Ukrajna egyes részeit annektáló nyilatkozatot, miután a megszállást támogató erők egy népszavazási színjátékot tartottak rajtuk.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20220930_haboru_Zaporizzsja_tamadas_polgari_aldozatok

Részvény: