„Polgárháború” Oroszországban: mit tudunk a belgorodi régió fegyveres konfliktusáról

         Május 22-én a Belgorod régió Graivoron körzetében az Orosz Önkéntes Hadtest (RDK) és az „Oroszország Szabadsága” Légió önkéntesei nyitották meg a Putyin-rezsim elleni harc frontját az Orosz Föderációban. A belgorodi régió kormányzója, Vjacseszlav Gladkov megerősítette az értesülést, de úgy döntött, hogy az ukrán fegyveres erők szabotázs és felderítő csoportja „a Graivoronszki körzet területére érkezett”. Szerinte az FSZB egységei „intézkedéseket tesznek”.

         Természetesen az ilyen események váratlanok lettek Ukrajna és a világ számára. Andrej Juszov, a Hírszerzési főigazgatóság szóvivője kommentálta a belgorodi helyzetet. „Az „Oroszország Szabadsága” Légió és az RDK hadműveletet hajt végre Belgorod régió területén, hogy létrehozzanak egy „biztonsági sávot” az ukrán civilek védelmére” – mondta Juszov.

         Mihail Podolyák, az Elnöki Hivatal vezetőjének tanácsadója kommentálta a nagy horderejű eseményt. Különösen azt válaszolta, hogy Ukrajna érintett-e ebben. „Ukrajna érdeklődéssel figyeli az oroszországi belgorodi régióban zajló eseményeket és tanulmányozza a helyzetet, de nincs vele közvetlen kapcsolata. Tudniillik a tankokat bármely orosz katonai piacon árulják, és a földalatti partizánegységek végül is orosz állampolgárokból állnak” – áll az üzenetben.

         Oroszország oldaláról szokás szerint vannak olyan megalapozatlan kijelentések, amelyek inkább a populizmusra emlékeztetnek, mint valami adekvátra. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy Vlagyimir Putyin Kreml diktátort arról tájékoztatták, hogy „ukrán szabotőrök” próbáltak betörni Belgorod térségébe. Moszkva cinikusan az „ukrán szabotázs és felderítő csoportot” okolta mindenért.

         A Belgorod megyében zajló események orosz belső folyamatok. Az egyes oroszok Putyin diktatúrája és a Kreml által folytatott bűnháború ellen harcolnak. Egy kis orosz különítmény sikerei a Belgorod régióban megmutatták az Orosz Föderáció, mint állam sebezhetőségét, amelynek erőinek nagy részét az ukrajnai háborúba vetik.

         Az orosz propaganda nem hagyhatta figyelmen kívül az orosz területen történt ilyen incidenst, amely fokozta a pánikot az oroszok körében.

         Valamiért csak az orosz katonai bloggerek összpontosítottak arra, hogy az Orosz Önkéntes Hadtest és az „Oroszország Szabadsága” Légió többnyire oroszokból áll. A bloggerek aktívan Oroszország árulóinak nevezték őket, és alaptalanul vádolták őket a hírszerzési főigazgatósággal való együttműködéssel – hangsúlyozzák az ISW elemzői.

         A bűnöző Wagner PMC vezetője sem maradt zárkózott, és ismét arra használta a pillanatot, hogy „rágalmazza az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériumát”, valamint megvádolja az orosz kormányt és annak bürokratikus tétlenségét „a támadás elősegítésével” és bírálta az orosz védelmi minisztériumot, amiért képtelen megerősíteni az orosz határokat és megvédeni Oroszországot.”

         „Az a feltételezés, hogy az RDK erőinek sikerült áttörniük a védelmi vonalat, az ilyen erődítmények gyengeségét jelzi. Legalábbis nincsenek teljesen felszerelve jól képzett és felszerelt katonákkal” – véli az ISW.

         A Háborúkutató Intézet elemzői hozzáteszik tehát, hogy az orosz bloggerek a Belgorod régióban kialakult helyzetre reagálva különböző szintű aggodalmat, szorongást és haragot mutattak, anélkül, hogy egyetlen válasz köré csoportosultak volna, mindenekelőtt ez azt jelzi, hogy támadás érte őket meglepetésként.

         A Wagner PMC vezetője, Jevgenyij Prigozsin felszólította Oroszországot, hogy készüljön fel egy nehéz háborúra – vezesse be a hadiállapotot, koncentráljon a lőszergyártásra, indítsa el a mozgósítás új hullámát, és kövesse az Észak Kórea példáját, zárja be minden határt. Véleménye szerint ezek az eszközök lehetővé teszik, hogy az Orosz Föderáció ne veszítsen.

         Pletykák keringenek általános mozgósításról Oroszországban a Kreml számára ilyen kínos események hátterében. Sok katonai szakértő állítja, hogy mozgósítás nélkül lehetetlen háborút folytatni, és azt is, hogy az őszi mozgósítás nem zárta be az összes lyukat a fronton, amelyek ma ugyanabban a belgorodi régióban láthatók. De Putyin továbbra is játssza ezt a „különleges műveletet”, nem akarja beismerni, hogy totális háború van. Még mindig azt a játékot játssza, amelyben már veszített. Természetesen az Orosz Föderáció általános mozgósítást fog hirdetni, de túl későn fog megtörténni ahhoz, hogy bármire is jelentős hatással legyen. Valószínűleg egy sikeres ukrán ellentámadás során vagy azt követően fogják bejelenteni. Majd, amikor nyilvánvalóvá válik, hogy mozgósítás nélkül az oroszok nemcsak azt, amit elfoglaltak, de a határaikat sem tudják megvédeni. De akkor már késő lesz.

         Putyin, miután háborút indított Ukrajna ellen, többé nem tudja garantálni egyetlen területe biztonságát sem. A háború mindig visszatér oda, ahonnan jött. A Putyin-rezsim agresszív háborújának folytatása még nagyobb ellenálláshoz fog vezetni az Orosz Föderáción belül, és valódi polgárháború kirobbanásához vezet annak területén.

         A belgorodi vidéki események előtérbe helyezik egy demilitarizált biztonsági övezet létrehozásának kérdését az Orosz Föderáció Ukrajnával határos régióiban.

Részvény: