Podoljak: A robbanások, dróntámadások Oroszország belső konfliktusai, ezekhez nincs köze Ukrajnának

Ukrajnának nincs köze az Oroszországi Föderáción belül zajló konfliktusokhoz – szögezte le G20 , az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója pénteken a Twitteren.

Robbanások létfontosságú létesítményekben, ismeretlen drónok támadásai orosz régiókban, bandák összecsapásai, partizánok támadásai települések ellen – mindezek az Oroszországon belüli irányítás elvesztésének közvetlen következményei, mindez a háború következménye. Ukrajnának semmi köze az oroszországi belső konfliktusokhoz

– fogalmazott bejegyzésében a tanácsadó.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter közben telefonbeszélgetést folytatott amerikai kollégájával, Antony Blinkennel. A Twitteren azt írta, hogy Blinken tájékoztatta őt a G20 országcsoport külügyminisztereinek csütörtöki, Újdelhiben megtartott találkozójának megbeszéléseiről.

Részletesen beszéltünk a következő lépéseinkről egy különleges bíróság létrehozása érdekében, amely az Ukrajna elleni agresszió bűntetteinek kivizsgálására szolgálna. Elkötelezettek vagyunk az orosz vezetés felelősségre vonása mellett. Az összehangolt erőfeszítések kulcsfontosságúak

– hangsúlyozta Kuleba.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken Egils Levits lett államfővel együtt a nyugat-ukrajnai Lembergbe (Lvivbe) látogatott, ahol lerótták tiszteletüket az elesett ukrán katonák emlékművénél. Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint Zelenszkij sebesült ukrán katonákat látogatott meg egy kórházban, és állami kitüntetéseket adott át az ukrán fegyveres erők tagjainak.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) közölte, hogy 12 év börtönbüntetésre ítélt egy ukrajnai bíróság egy orosz pilótát, aki tavaly márciusban a harkivi tévétornyot bombázta. A pilóta nevét nem hozták nyilvánosságra. A pilóta nyolc bombát dobott le, majd az ukrán erők lelőtték a gépét, őt pedig – miután katapultált – őrizetbe vették.

Az ukrán vezérkar reggeli helyzetjelentésében arról számolt be, hogy az elmúlt nap során 765 orosz katona halt meg, velük együtt az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége megközelítette a 151 370 főt. Ezen felül az ukrán erők lelőttek egy orosz repülőgépet és egy helikoptert, valamint megsemmisítettek nyolc harckocsit és négy tüzérségi rendszert.

Forrás:(MTI)

Részvény: