Pénzt dob szét az EU a menekülteket támogató tagjainak

Az Európai Bizottság technikai támogatást és finanszírozást nyújt 9 tagállamnak, ami támogatási kérelmet nyújtott be a háború elől menekülők fogadásához, ellátásához és alapvető szükségleteik biztosításához – közölte az uniós bizottság kedden. A 9 tagállam – Belgium, Ciprus, Csehország, Franciaország, Görögország, Olaszország, Lengyelország, Románia és Szlovákia – már a következő hónapokban megkapja az uniós finanszírozást.

A közlemény Elisa Ferreira kohézióért és reformokért felelős uniós biztost idézte, aki emlékeztetett, a háború elől menekülőknek lakhatást, tanulási lehetőséget és egészségügyi ellátást kell biztosítani. Felhívta a figyelmet az ukrajnai menekültek képesítése és diplomája elismerésének megkönnyítésére, hogy az érintettek mihamarabb hozzáférhessenek az uniós munkaerőpiachoz. Felszólította a tagállamokat, hogy az iskolai tanterveket igazítsák az ukrán tanulók igényeihez.

Oroszország Ukrajna elleni háborújának február 24-i kezdetével az Európai Bizottság felhívást tett közzé a menekülőket befogadó tagállamok támogatására, valamint az Oroszországból származó tüzelőanyagoktól való függés fokozatos megszüntetésére. A tagállami kérelmek értékelése és jóváhagyása alapján az EU eddig Horvátország, Dánia, Finnország, Görögország, Olaszország, Hollandia és Portugália számára nyújtott támogatást. (MTI)

#Horvátország #Dánia #Finnország #Görögország #Portugália #EU

Részvény: