Pénteken számolják újra a főpolgármester-jelöltekre leadott érvénytelen szavazatokat

Az eredmény várhatóan még aznap meglesz, az esemény sajtónyilvános.

Miután szerdai ülésén elrendelte a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), tájékoztatást adtak az eljárás részleteiről is.

Ezek szerint a voksokat a Nemzeti Választási Irodába (NVI) szállítják, az NVB számolja őket újra, amihez az NVI közreműködését is igénybe veszi. Az urnáknak csütörtökön 16 óráig kell megérkezniük, a felbontásukkor a helyi választási bizottság tagjai is jelen lesznek.

Az összesen 24 592 érvénytelen szavazat újraszámlálását péntek reggel kezdik meg, és várhatóan aznap be is fejezik. A szavazatszámlálás sajtónyilvános lesz.

Az NVB jelezte, hogy az újraszámláláshoz a Fővárosi Választási Iroda szavazásnapi körlevelében szereplő útmutatót használja, eszerint

ahol a kiesett jelölt – a voksolás előtt két nappal visszalépett Fidesz–KDNP-s Szentkirályi Alexandra – mellett egy másik jelöltre szabályos szavazatot adtak le, ott azt érvényesnek kell tekinteni.

Az NVB-nél Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt fellebbezett a Fővárosi Választási Bizottság főpolgármester-választás eredményét megállapító határozata ellen, arra hivatkozva, hogy annak tartalma jogszabálysértő, mert 202 szavazókörben a bizonyítékok alapján olyan szavazatokat is érvénytelennek nyilvánítottak, amelyek érvényesek voltak.

Vitézy azzal érvelt, hogy Szentkirályi a törvényes határidőn belül visszalépett, így a szavazásból kiesett. Új szavazólapok nyomtatására már nem volt mód, ezért a Fővárosi Választási Iroda intézkedett a jelölt nevének áthúzásáról. Az egyes választási irodák azonban nem azonos módon végezték el a kihúzást, ezek közül több nem egyértelmű, egy könnyen összetéveszthető vonal jelezte a jelölt kiesését.

Vitézy azt mondja, sok az olyan szavazólap, amelyen a választópolgár a kiesett jelöltre adott le szavazatot, majd ezt észlelve egy másik jelöltre is szavazott, de a törvény szerint a kiesett jelöltre adott szavazatot érvénytelennek kell tekinteni. Fellebbezése szerint 20 kerületben 202 szavazókörben a szavazatszámláló bizottságok jogszabálysértő módon az ilyen szavazólapokat érvénytelennek minősítették.

Vitézy úgy látja, az érvénytelen szavazatok és a jogszabálysértő szavazatszámlálási gyakorlat érdemben befolyásolta a választás eredményét, ezért azt kérte, az NVB változtassa meg az FVB döntését, és a főpolgármester-választás összes szavazókörének összes érvénytelen szavazatát számolják újra.

Ahogy korábban megírtuk, a testület 12 tagja igennel, 4 nemmel szavazott az újraszámlálási kezdeményezésre. A döntéssel az NVB elrendelte az összes fővárosi szavazóköri urna felbontását és a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak átvizsgálását, újraszámolását.

A bizottság a döntésében arra hivatkozott, a bizonyítékok alapján alappal merülhet fel, hogy nagy számban vannak olyan érvénytelennek nyilvánított szavazatok, amelyeket a választási eljárásról szóló törvény rendelkezése szerint érvényesnek kell tekinteni. Az NVB szerint a választás eredményének megnyugtató megállapítása érdekében indokolt az újraszámolás.

Az NVB jegyzőkönyvi döntését négy delegált nem szavazta meg: Avarkeszi Dezső (Demokratikus Koalíció), Fazekas Tamás (Párbeszéd Magyarországért Párt), Gönczi Gergely (Momentum Mozgalom) és Litresits András (Magyar Szocialista Párt). Ők arra hivatkoztak, hogy alig több mint egy órájuk volt az előterjesztés átolvasására, és véleményük szerint semmi nem indokolja a „kapkodó elbírálást”.

Úgy érveltek, mindenkinek az az érdeke, hogy megalapozott döntés szülessen, de a gyorsaság veszélyezteti a döntés megalapozottságát. Arra is hivatkoztak: a fellebbezéshez készült 202 szavazóköri nyilatkozat nem jelenti azt, hogy rendszerszintű lett volna a hiba, ezért nem indokolt az összes érvénytelen szavazat újraszámolása.

A szavazatok újraszámlálása mellett érvelők szerint ugyanakkor mindenki érdeke, hogy a főpolgármester-választás jogerős eredményét minél hamarabb megállapítsák.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20240613_penteken-szamoljak-ujra-a-fopolgarmester-jeloltekre-leadott-ervenytelen-szavazatokat

Részvény: