Pentagon-iratok: Prigozsin megadta volna az orosz csapatok pozícióit az ukránoknak, amennyiben kivonulnak Bahmutból

A kiszivárgott iratok szerint a Wagner-vezér korábban titokban találkozott az ukrán katonai hírszerzés embereivel valahol Afrikában.

Január végén a Bahmutban súlyos veszteségeket szenvedő Wagner csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin felajánlotta az ukránoknak, hogy megadja nekik az orosz reguláris csapatok pozícióit, amennyiben átadják neki az ostromlott várost – írja a Pentagon-iratok néven ismert adatszivárogtatásból származó információkra hivatkozva a Washington Post.

Prigozsin állítólag az ajánlatát egy az ukrán katonai hírszerzésnél lévő kapcsolatán keresztül tette meg, akivel a háború kitörése óta titkos tárgyalásokat folytatott.

A Washington Post írásából nem derül ki, hogy milyen orosz csapatok pozícióit kínálta fel Prigozsin Bahmutért cserébe, ugyanakkor egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy az orosz zsoldosvezér végső kétségbeesésében ilyen akcióra adja a fejét. Egyfelől ismert Prigozsin egyre súlyosbodó ellentéte az orosz védelmi minisztérium tisztviselőivel, ezt a menetrendszerűen előadott, egyre dühödtebb kirohanásai is szépen alátámasztják, ráadásul nagy valószínűséggel a bahmuti csata Prigozsin bőrére is megy. A zsoldosvezér ugyanis megígérte, hogy május 9-re, azaz a III. Birodalom fölött aratott győzelem szovjet emléknapjára beveszi a várost.

Prigozsin kiszivárgott ajánlata azonban egy csapásra változtathatja az otthoni közvélemény szemében nemzeti hősből hazaárulóvá az addig népszerű zsoldosvezért, ami igazán kapóra jöhet a Prigozsinban lassan már inkább tehertételt, mint hasznot látó Kremlnek. Az ukrán katonai hírszerzés emberei ugyanakkor megerősítették, hogy Prigozsin többször is felkereste őket a bahmuti ajánlatával, ám ezt Kijev minden esetben visszautasította, mivel úgy vélték, hogy Prigozsin ajánlata nem őszinte. Ugyanerre figyelmeztette az ukránokat egy amerikai tisztviselő is.

Egy Washington Postnak adott interjúja alatt Volodimir Zelenszkijt is megkérdezték a Prigozsinnal való kapcsolatról, ám az ukrán elnök (egészen nyilvánvaló okokból) kitért a válaszadás elől és mindössze annyit mondott, hogy ez a kérdés a katonai hírszerzésre tartozik, illetve felvetette, hogy az ilyen típusú szivárogtatások Oroszország érdekeit szolgálják.

Más kiszivárgott dokumentumok az orosz védelmi minisztérium tisztviselőinek magánbeszélgetéseit tartalmazzál, amelyekben azon morfondíroznak, hogy miként lehetne reagálni Prigozsinnak a hadsereg működését illető egyáltalán nem alaptalan kritikáira, valamint a szintén jogosnak ítélt lőszerigényének hangoztatására. Az iratokban az is szerepel, amit már eddig is tudni lehetett, hogy kemény hatalmi harc dúl a Wagner-vezér és az orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu között.

Az iratokban az is szerepel, hogy a háború kitörése óta Prigozsin több ízben is találkozott az ukrán katonai hírszerzés embereivel Afrikában. A helyszín azért nem meglepő, mert a kontinens több országában is jelen van a Wagner, gondoljunk csak Líbiára, Malira, vagy Szudánra. A tárgyalások alatt Prigozsin állítólag a Wagner súlyos veszteségeiről siránkozott és arra buzdította az ukránokat, hogy támadják keményebben az orosz reguláris csapatokat.

Egy dokumentum szerint még a támadás irányát is megadta a zsoldosvezér, szerinte a lőszerhiánnyal küzdő orosz csapatokat egy Krím irányú támadással lehetne megroppantani. Az iratokból kiderül az is, hogy Prigozsin nagyon is tisztában volt a Wagner harcosai körében általánosult alacsony morállal, ahogyan azzal is, hogy egyre többen tagadják meg a zsoldosok közül a Bahmutba vezénylő parancsot.

A lap megjegyzi, hogy háború idején egyáltalán nem hallatlan dolog, hogy a szembenálló felek bizonyos kommunikációs csatornákat nyitva tartanak egymás felé és az is igaz, hogy az iratokból nem derül ki, hogy mik lehettek Prigozsin valós szándékai.

A dokumentumok arról is tartalmaznak információkat, hogy Kijev szerint az oroszok tudhatnak Prigozsin tárgyalásairól, még ha a titkos bahmuti ajánlatáról nem is. Az ukrán katonai hírszerzés vezetője, Kirilo Budanov szerint a Kreml ezeket a tárgyalásokat felhasználva megpróbálhatja ukrán ügynöknek beállítani Prigozsint.

Amikor értesítették a zsoldosvezért arról, hogy nyilvánosságra kerültek az ukránokkal folytatott tárgyalásai, szarkasztikusan reagált: „Már hogyne tudnám megerősíteni az információt, Budanovval most is itt vagyunk Afrikában” – írta a Telegramra, bár a bahmuti ajánlatról nem beszélt.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230515_Pentagon_iratok_szivargas_Bahmut_Prigozsin_targyalasok_haboru

Részvény: