Példátlan nagyságú támogatást javasol az Európai Bizottság Ukrajnának

Az Európai Bizottság példátlan nagyságú, akár 18 milliárd eurós támogatási csomagot javasol Ukrajna következő évi finanszírozásának fedezésére, közölte szerdán a brüsszeli testület. A bizottság szerint ez a rendszeres és kiszámítható pénzügyi támogatás, átlagosan havi 1,5 milliárd euró, nagymértékben hozzájárulna Ukrajna 2023. évi finanszírozásának fedezéséhez, amelynek szükséges összegét az ukrán hatóságok és a Nemzetközi Valutaalap havi 3-4 milliárd euróra becsülik.

A támogatás kedvezményes, hosszú lejáratú kölcsönök formájában valósulna meg, amelyeket 2023-tól részletekben folyósítanának Kijevnek. A hiteleket 2033-tól kezdődően legfeljebb 35 év alatt kell visszafizetnie Ukrajnának. A kölcsönök finanszírozásának biztosítása érdekében a testület a tőkepiacokon történő hitelfelvételt javasolja. A bizottság azt is szorgalmazza, hogy a tagállamok további, az uniós költségvetésbe befizetett hozzájárulások révén fedezzék Ukrajna kamatköltségeit.

Ennek a csomagnak köszönhetően Ukrajna képes lesz továbbra is fizetni a béreket és a nyugdíjakat, fenntartani az alapvető közszolgáltatásokat és a makrogazdasági stabilitást, valamint helyreállítani az orosz erők által megsemmisített kulcsfontosságú infrastruktúrákat

– közölte az Európai Bizottság. A támogatás feltétele az, hogy Ukrajnának reformokat kell végrehajtania a jogállamiság, a felelősségteljes kormányzás, és a korrupcióellenes intézkedések megerősítése végett.

A pénzeszközöket az uniós költségvetésen keresztül irányítanák Kijevbe, lehetővé téve Ukrajna számára, hogy a támogatást összehangolt módon kapja meg. A részletek kifizetésekor a bizottság ellenőrizni fogja, hogy a kért reformok ténylegesen megvalósultak-e, írja az MTI.

A bizottság javaslatát az Európai Parlamentnek és az uniós tagállamok kormányait tömörítő Tanácsnak is jóvá kell még hagynia.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/11/09/orosz-ukran-haboru-oroszorszag-ukrajna-elo-hirfolyam-21/#peldatlan-nagysagu-tamogatast-javasol-az-europai-bizottsag-ukrajnanak

Részvény: