Pekingbe utazik tavasszal tárgyalni Emmanuel Macron

A francia elnök felszólította Kínát, hogy ne szállítsanak fegyvert az oroszoknak.

Április elején Kínába utazik Emmanuel Macron – jelentette be a francia elnök hivatala szombaton. Macron egyúttal felszólította Pekinget, hogy segítsen nyomást gyakorolni Oroszországra az „agresszió beszüntetése és a béke megteremtése érdekében”.

A tény, hogy Kína vállalja a részvételt a béketeremtést célzó erőfeszítésekben, mindenképpen jó dolog

– jelentette ki Macron azután, hogy Kína pénteken közzétett egy 12 pontos béketervet, amiben tárgyalásokra és politikai megoldásra szólított fel.

Macron ugyanakkor arra kérte Kínát, hogy ne szállítson semmilyen fegyvert Oroszországnak, és segítsen nyomást gyakorolni Moszkvára, hogy soha ne vessen be se vegyi, se atomfegyvert, és a tárgyalások előtt állítsa le az agressziót.

Az a félelem, hogy Kína az oroszoknak fegyvert szállítana, nem a francia elnökben merült fel először: Vang Ji kínai államtanácsos nemrégiben európai körutat tett, aminek végén Moszkvába is ellátogatott, viszont előtte találkozott Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel (valamint Orbán Viktorral és Szijjártó Péterrel) is. Blinken már akkor kifejezetten arra kérte őt, hogy ne szállítsanak fegyvereket Oroszországnak.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230225_macron_peking

Részvény: