Peking: Túlreagálta Washington az amerikai légtérbe tévedt léggömb ügyét

Nem sokkal az amerikai légtérbe tévedt, feltételezések szerint kémkedésre használt kínai léggömb lelövése után Peking tiltakozott Washingtonnál. A külügyminisztérium egyik szóvivője vasárnap emlékeztetett arra, hogy a Pentagon korábban kijelentette, a ballon nem jelent fenyegetést az emberekre. A kínai álláspont szerint Washington túlreagálta az ügyet.

A kínai külügyminisztérium vasárnap tiltakozott Washingtonnál, amiért az amerikai haderő megsemmisítette az Egyesült Államok légterében a hét közepén felfedezett kínai léggömböt. A tárca egyik szóvivője újságírók előtt emlékeztetett arra, hogy a léggömb észlelését követően a Pentagon szóvivője kijelentette, hogy az nem jelent fenyegetést az emberekre, így a légi eszköz lelövésével – a pekingi álláspont szerint – az amerikai fél „nyilvánvalóan túlreagálta” az ügyet.

A tárca közleményben tagadta a kémkedésről szóló amerikai feltételezéseket, hozzátéve, hogy a légi eszköz véletlenül tévedt az Egyesült Államok légterébe.

Joe Biden amerikai elnököt kedden tájékoztatták a vélhetően Alaszka felől érkező léggömb észleléséről. Az amerikai álláspont szerint a léggömb hírszerző légieszköz volt, míg a kínai kormány eltévedt meteorológiai eszközt emlegetett. Biden nem sokkal a léggömb észlelése után felvetette annak lelövését, ám a Pentagon azt javasolta, várják meg, amíg elhagyja a szárazföldi területeket, hogy a földre hulló törmelékek ne okozzanak károkat.

Az incidens miatt Anthony Blinken amerikai külügyminiszter lemondta a hétvégére tervezett kínai útját, amelynek célja az amerikai–kínai feszültség csökkentése lett volna. A miniszter közleménye szerint az eset olyan körülményeket teremtett, amelyek keresztülhúzzák utazásának tervezett célját. Szakértők szerint a kémléggömb ügye rá fogja nyomni bélyegét az amerikai–kínai kapcsolatokra, ugyanis nemcsak Blinken pekingi látogatása tolódott el, de egyre távolabbi célnak tűnik az is, hogy Biden tárgyalóasztalhoz üljön Hszi Csin-ping kínai elnökkel.

Mindeközben Tajvan is szót emelt a léggömb ügyében: a tajvani hatóságok szerint olyan incidensről van szó, amely felett nem szabad szemet hunynia a nemzetközi közösségnek.

„A Kínai Kommunista Párt kormányának ilyen intézkedései ellentétesek a nemzetközi joggal, megsértik más országok légterét és szuverenitását” – idézte a tajvani külügyminisztérium közleményét a CNN amerikai tévécsatorna. A szigetország szerint 2021 szeptemberében és 2022 februárjában a tajvani hatóságok is észleltek „meteorológiai megfigyeléshez” használt léggömböket légterükben. Azt azonban nem tudni, hogy ugyanolyan típusúak voltak-e, mint amilyet az amerikai vadászgépek lelőttek szombaton.

Ráadásul Latin-Amerika felett is észleltek egy másik, feltehetőleg szintén hírszerzésre használt kínai léggömböt. Ennek kapcsán egy amerikai tisztségviselő a Reuters hírügynökségnek arról számolt be, az elmúlt néhány évben öt kontinensen észleltek hasonló eszközöket, beleértve Kelet- és Dél-Ázsiát, valamint Európát.

Részvény: