Peking bekeményít: Kína drákói szigort vezet be

Kína július 1-jétől ellenőrizni fogja egyes repülőgép- és űralkatrészek kivitelét – jelentette be csütörtökön a kínai kereskedelmi minisztérium, arra hivatkozva, hogy meg kell védeni az ország nemzetbiztonságát és érdekeit.

Azoknak, akik többek között repülőgép-ipari szerkezeti elemeket, valamint a hajtóműgyártásban használt berendezéseket és szoftvereket kívánnak exportálni, kiviteli engedélyt kell majd kérniük – áll a kínai vámigazgatás és a központi katonai bizottság által ellenjegyzett közleményben.

„A nemzetbiztonság és a nemzeti érdekek védelme, valamint a nemzetközi kötelezettségek teljesítése érdekében az Államtanács és a Központi Katonai Bizottság jóváhagyásával úgy döntöttek, hogy a következő cikkek exportellenőrzését hajtják végre” – áll a Reuters-nek eljuttatott közleményben.

A listán szerepeltek gázturbinamotorok, űrruhák alkatrészeinek gyártására szolgáló öntőformák, valamint az ezek előállításához használt berendezések és szoftverek, továbbá a golyóálló ruházatban használt fejlett polimerek is.

A nyilatkozat szerint az exportőröknek a kereskedelmi minisztériumtól kell majd kiviteli engedélyt kérniük, amely eldönti, hogy a szóban forgó termék „kettős felhasználású” katonai felhasználásra találhat-e. 

Kína tanult a nemzetközi gyakorlatból 

Peking 2020 végén vezette be az exportellenőrzési törvényt, egy eszkalálódó kereskedelmi háború közepette, amelyet a 2018-ban 300 milliárd dollár értékű kínai árura kivetett Trump-vámok indítottak el. Elemzők a törvény elfogadásának idején azt mondták, hogy az elsősorban rendrakás volt, hogy számos jogszabályt egyetlen törvénybe tömörítsenek.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió például a különböző repülőgép-alkatrészek exportját is ellenőrzik, mivel attól tartanak, hogy az ilyen alkatrészek „kettős felhasználású” felhasználásra találhatnak ellenséges államokban.

Kína tanult a nemzetközi gyakorlatból, és saját igényeinek megfelelően hajtotta végre a vonatkozó cikkek exportellenőrzését

– áll a kereskedelmi minisztérium magyarázó feljegyzésében, ahol kitérnek arra, hogy a vonatkozó politika nem céloz meg egyetlen konkrét országot vagy régiót sem. Az exportot akkor engedélyezik, ha az megfelel a vonatkozó előírásoknak.

Mindent letarol a kínai dömping

A világgazdaság egészét veszélyeztető olcsó kínai export káros hatására hívta fel a figyelmet Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter a G7-ek legújabb találkozóján.

Forrás:https://www.economx.hu/kulfold/kina-exportellenorzes-repulogep-alkatreszek-nemzetbiztonsag.790638.html

Részvény: