Volodomir Zelenszkij várhatóan Emmanuel Macron francia elnökkel érkezik a csütörtöki uniós csúcsra, akivel előtte, már szerda este Párizsban tárgyalt. A francia fővárosban Olaf Scholz német kancellár is találkozott az ukrán elnökkel.

Macron hangsúlyozta, Franciaország a jövőben is kész fegyvereket szállítani Ukrajnának, a „győzelemért, a békéért és Európáért. – Oroszország nem nyerheti meg ezt a háborút, Európa jövője most Ukrajnában dől el – mondta a francia elnök.

Már hétfőn kiszivárgott az, hogy Zelenszkij Brüsszelbe utazhat, hogy egyrészt beszédet mondjon az Európai Parlamentben, másrészt együtt ebédeljen a városba érkező uniós miniszterelnökökkel az Európai Tanács havi csúcstalálkozóján.

Zelenszkij a brüsszeli út előtt szerdán Nagy-Britanniába is ellátogatott, találkozott III. Károly királlyal, illetve Rishi Sunak miniszterelnökkel. A brit kormányfő az ukrán katonáknak nyújtott, hónapok óta zajló brit kiképzési program jelentős bővítését ajánlotta fel Zelenszkijnek, kiterjesztve azt az ukrán légierő pilótáira és a tengerészgyalogságra.

Az ukrán elnöknek a háború kitörése óta ez a második külföldi útja.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/02/09/orosz-ukran-haboru-percrol-percre-februar-9/#parizsbol-utazik-zelenszkij-brusszelbe

Részvény: