Panyi Szabolcs: Fico életére kísérletet az Orosz Föderációból finanszírozott szélsőséges szervezetekben érintett személy tett

Május 15-én délután vált ismertté, hogy a szlovák parlament épülete mellett lelőtték Robert Fico miniszterelnököt. A szlovák média arról számolt be, hogy Fico az utcán közeledett emberekhez, ezt követően több lövés is eldördült, és a kormányfő a földre esett.

Plusz kiadvány aznap arról számolt be, hogy Fico állapota súlyos, de az élete nincs veszélyben. A források szerint Fico 2-3 sebet kapott, feltehetően a végtagokon, a mellkason és a gyomorban. A kiadvány pontosítja, hogy legfeljebb 4-5 lövést lehetett leadni.

A közösségi oldalakon videót tettek közzé Juraj Cintulával, aki sajtóértesülések szerint többször is rálőtt Robert Fico szlovák miniszterelnökre. Amint arról a Dennik N és a Refresher című szlovák lap beszámolt, a lövész kijelentette, hogy nem ért egyet a szlovák kormány politikájával.

Panyi Szabolcs oknyomozó újságíró az X-ben arról számolt be, hogy a 71 éves Juraj Cintula kapcsolatban állhat a Slovenskí Branci oroszbarát félkatonai csoporttal. Különösen két képernyőképet tett közzé a Slovenskí Branci Facebook-oldal üzeneteiről, amelyek ugyanazt a személyt ábrázolják, aki valószínűleg elkövette a Fico elleni kísérletet. A Vsquare újságírói szerint a Slovenskí Branci egy nem bejegyzett félkatonai csoport, amely 2012 óta működik Szlovákiában. Ezután Panyi Szabolcs linket ad egy 2019-es, erről a szervezetről szóló cikkhez, amely azt állítja, hogy olyan orosz szervezetekkel áll kapcsolatban, mint az Éjszakai Farkasok motorosok. A szervezet vezetője, Peter Švrček pedig az Orosz Föderációban, az „Orosz milícia „Népi összejövetel”-ban kapott kiképzést. „Háromhetes oroszországi tartózkodása alatt Švrček különleges erők egykori katonáival edzett, és gyorsan átadta tapasztalatait a csoport többi tagjának” – írják a cikk szerzői, megjegyezve, hogy a szervezet sok tagja nem volt elégedett az Orosz Föderációval való kapcsolattal és távozott.

A szervezet éves ünnepi felvonulásán Ján Čarnogurský (a Szlovák-Orosz Társaság vezetője) és Szlovákia volt miniszterelnöke is részt vett, Slovenskí Branci támogatóinak sorában pedig főként politikailag keletre orientált emberek találhatók. Čarnogurský mellett a cikk megemlíti az orosz motorosok Északai Farkasok – Europe vezetőjét, Jozef Hambálekot. Švrček meghívást kapott a székházuk megnyitójára az orosz nagykövetség képviselőivel együtt. És Martin Keprt is, aki 2014 óta tartózkodott Donbászban, és Ukrajna ellen harcolt. A Slovenskí Branci ismét elhatárolódott Martin Keprttól, és azt mondta a médiáknak, hogy néhány hónappal azelőtt kilépett a szervezetből, hogy Ukrajnába indult volna.

Robert Fico szlovák kormányfő lelövésével egy újabb tabu dőlt el, amelynek megtörésében az ország lakói nem hittek – írja a Politico. Először Ján Kuciak oknyomozó újságíró 2018-as meggyilkolása volt, aki egyszerűen csak a saját dolgával foglalkozott, de az életével fizetett érte, valamint menyasszonya, Martina Kušnírová életével. Hat évvel később merényletet kíséreltek meg a jelenlegi miniszterelnök ellen.

Május 16-án, csütörtökön reggel kiderült, hogy a szlovák tisztségviselő már nincs „életveszélyes helyzetben”. A Financial Times újság ezt az információt egy magas rangú tisztviselőtől – egy minisztertől – értesült. „Fico több órás műtét után súlyos sérülésekkel kórházban maradt, és az életére tett kísérlet több mint két évtizede az első kísérlet egy EU-vezető életére” – áll az anyagban.

Az elmúlt évek eseményei megmutatták, hogy a diktatórikus rendszerek megbékítésének politikája nemcsak erkölcstelen, de rendkívül veszélyes is. Az orosz agresszióval való egyetértés csak felbátorította a Kreml-et, hogy tovább eszkalálja a konfliktusokat és az erőszakot a határain túl. Talán a Fico elleni terrortámadás egyfajta „jelzés” volt a radikális erőktől arról, hogy a szlovák politikus nem elég hűséges Putyin irányvonalához. Mindenesetre ennek a drámai incidensnek ébresztőként kell szolgálnia minden EU-ország számára, hogy az agresszív autokratikus rendszerekkel való flörtölés rövid távú haszonszerzés céljából megengedhetetlen.

Nyilvánvaló, hogy itt az ideje annak, hogy alapvetően újragondoljuk a biztonsági prioritásokat, és szolidaritást vállaljunk az orosz fenyegetéssel szemben, az egyre erősödő ukrajnai konfliktus hátterében. Egyre világosabbá válik, hogy az egyesült Európára a fő veszélyt nem az iszlám radikálisok jelentik, ahogy korábban gondolták, hanem a Putyin-rezsim, párosulva annak oroszbarát szövetségeseivel és bábalakulataival. Ideje elvetni a korábbi illúziókat, és határozott diplomáciai és erőteljes intézkedésekkel megfékezni Moszkva birodalmi ambícióit. Ellenkező esetben fennáll annak a veszélye, hogy az ilyen terrortámadások és erőszakos cselekmények állandó jelenséggé válnak az egész EU-ban.

Részvény: