Pánikolnak a német autógyártók, Kína lapul a háttérben

Komoly hatással lehet a német autóiparra Kína válaszlépése az amerikai és az uniós kereskedelmi konfliktusra.

A német járműipari vállalatok üzleti hangulatát jelző mutató csökkent májusban a müncheni ifo gazdaságkutató intézet felmérésének kedden közölt eredményei szerint.

Az ifo intézet (ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) honlapján publikált összefoglaló alapján az ágazat vállalatainak az üzleti környezetről alkotott véleményét számszerűsítő mutató értéke mínusz 8,6 pontra csökkent az áprilisi mínusz 2,4 pont után.

Az elektromos autókkal kapcsolatos kereskedelmi konfliktusban egy kínai válaszlépés az Egyesült Államokkal illetve az EU-val szemben súlyosan érintheti a német autógyártók üzleti eredményeit

– nyilatkozta Oliver Falck, az ifo vezető ágazati szakértője.

A németországi járműipari vállalatok aktuális helyzetének megítélését tükröző indikátor 2022 októbere óta először került negatív tartományba: májusban mínusz 4,7 pontra esett az áprilisi 8,1 pontról.

Az ifo májusra vonatkozó adatai szerint az ágazat vállalatainak üzleti várakozásai alig változtak az előző hónaphoz képest, az indikátor mínusz 12,4 pontra csökkent az előző havi mínusz 12,3 pont után.    

A német autógyártók és beszállítóik a korábbinál elégedetlenebbek aktuális helyzetükkel, a következő hónapokra vonatkozó várakozásaik pedig továbbra is borúlátónak bizonyulnak

– tette hozzá Oliver Falck.

A felmérésből az is kiderült, hogy a német járműipari vállalatok pesszimizmusa a munkaerő-tervezésben is megmutatkozik: a költségek csökkentése érdekében kevesebb alkalmazottal is beérik a jövőben; a vonatkozó indikátor mínusz 20,2 pontra esett májusban az áprilisi mínusz 14,7 pontról.

Forrás:https://www.economx.hu/gazdasag/nemetorszag-kina-eu-autokgyarak.790826.html

Részvény: