Öt új nagykövetet indít útnak Szijjártó, áthelyezik a Kaletát hazaküldő diplomatát is

Argentínába, Bulgáriába, Chilébe, az Egyesült Arab Emírségekbe és Portugáliába is új nagykövetet küld a kormány. Mind régi diplomata, Chilébe például a szomszédos Argentínából helyezik át azt a Bucsi-Szabó Editet, aki 2019-ben rendőrökkel lepte meg és küldte haza Kaleta Gábort Peruból.

Öt új nagykövet kinevezését támogatta február 27-i, zárt ülésén az Országgyűlés Külügyi Bizottsága (továbbá ma, március 6-án az Európai Ügyek Bizottsága is), ez alapján Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter javaslatára hamarosan váltás lesz a nagyköveti posztokon Argentínától Chilén át Portugáliáig – tudta meg a hvg.hu. Az öt ország, amit a változás érint és a leendő új nagykövetek:

Argentína, Buenos Aires – Kveck Péter
Bulgária, Szófia – Boros Miklós
Chile, Santiago – Bucsi-Szabó Edit
Egyesült Arab Emírségek, Abu-Dzabi – Endreffy Lóránd
Portugália, Lisszabon – Fábián Emília
Egyikük sem újonc a diplomácia világában. Az Argentínába készülő Kveck Péter például korábban Magyarország egyiptomi nagykövete volt, illetve a külügyi tárcánál a Közel-Kelet és Észak-Afrika Főosztályának főigazgatója. A szófiai állomáshelyet majd elfoglaló Boros Miklós pedig 1986-ban kezdődött külügyes pályafutása alatt volt már EBESZ-nagykövet Bécsben, vezette a pozsonyi és a prágai magyar külképviseletet is, de volt Sólyom László államfő hivatalában külpolitikai tanácsadó is.

Az említett Kveck Argentínában Bucsi-Szabó Editet váltja, akit a szomszédos Chilébe helyeznek át. Ő is vezetett már nagykövetséget például Spanyolországban és Ecuadorban, de onnan is ismerős lehet a neve, hogy őt küldte a külügy 2019 márciusában a szomszédos Peruba, hogy csatlakozzon a Budapestről érkezett két rendőrtiszthez, és segítsenek összecsomagolni a perui nagykövet Kaleta Gábornak, akit azonnal hazarendeltek, majd pedofil-pornográf botrányába bele is bukott.

Az Egyesült Arab Emírségekbe nagykövetnek küldött Endreffy Lóránd 15 éve dolgozik a külügynél, korábban volt nagykövet Kolumbiában is. A hamarosan a lisszaboni magyar nagykövetség vezetői székét elfoglaló Fábián Emília pedig ha nem is nagykövetként, de vezetői beosztásban dolgozott korábban a tokiói, illetve Kuala Lumpur-i magyar nagykövetségen, illetve jelenleg a külügyi tárcánál igazgat egy főosztályt.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20230306_Ot_uj_nagykovetet_indit_utnak_Szijjarto_athelyezik_a_Kaletat_hazakuldo_diplomatat_is

Részvény: