Országszerte folytatódik a nagyszabású várépítés

Átadták a megújult nagyvázsonyi Kinizsi-várat. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a megnyitón azt hangsúlyozta, hogy a kulturális beruházás révén erősödik az egész térség és a helyi közösségek identitása.

Navracsics Tibor örvendetesnek nevezte, hogy a térség történelmi középpontjában megújulhatott a vár, és ezzel esélyt kapott a település, hogy ott legyen a magyar kultúrtörténet jelenében.

A Nemzeti Kastély- és Várprogram – amelyben 17 kastély és 12 vár újul meg –, ékes példája annak, hogy a múltat hogyan lehet a jövőn keresztül láttatni az informatikai megoldások segítségével.
– fogalmazott a területfejlesztési miniszter.

Visszatért Veszprémbe a királyi pár
A veszprémi várnegyed jelentős részét újjáépítették, így a rövid időre eltűnt Szent István és Boldog Gizella szobrai is felújítva visszakerültek méltó helyükre. Bővebben>>>
A miniszter kijelentette, a kultúra a gazdaság motorjaként működve erősíti a térséget, amely Európa felé is meg tudja mutatni erősségeit, mint a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa Program résztvevője.

Újranyitották a turisták előtt
Oláh Zsanett, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy a nemzeti örökségvédelem feladata méltó módon fenntartani mindazt, amit őseink ránk hagytak.

Fábry Szabolcs, Nagyvázsony polgármestere felidézte, hogy a vár névadója, Kinizsi Pál akaratereje számos esetben megmutatkozott. Mint mondta,

Nagyvázsony történelmére is jellemző ez az akaraterő, ami képes volt a semmiből újjáépíteni a települést. Hetven ingatlan újult meg a vár környezetében, 22 vállalkozás indult vagy újult meg
– hangsúlyozta a polgármester.

A nagyközönség péntektől látogathatja az 1,6 milliárd forintból megújult Kinizsi-várat, ahol megújult a rendezvénytér, a kiállítótér és a lakótorony.
A lakótoronyban Magyar Benigna, Kinizsi Pál feleségének lakosztálya van berendezve, aki ott élt mintegy 25 évig.
Látható itt egyebek mellett egy sakk-készlet, melyet három megtalált sakkfigura alapján rekonstruáltak.
A Kinizsi-vár
A Balaton-felvidék lankái között, Nagyvázsonyban rejtőzik a középkorban épült Kinizsi-vár, a hazai várépítészet egyedülálló formában fennmaradt alkotása. Az erődítmény története a Vezsenyi család révén az 1400-as évek elején egy udvarház létesítésével kezdődött. Mátyás király a területet hűséges szolgálatainak elismeréséül Kinizsi Pálnak adományozta, aki megkezdte az építmény bővítését. A török fenyegetettség – különösen Veszprém 1552. évi elfoglalása – miatt Vázsonykő végvárrá alakult.

Forrás:https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/varepites-kinizsi-var-felujitas-nagyvazsony.768820.html

Részvény: