Oroszországban megsértik az emberi jogokat: a mozgósítás elleni tüntetések több mint 700 résztvevőjét vették őrizetbe

         Ahogy az várható volt, az oroszországi illegális mozgósításra a természetes reakció a tiltakozás lesz. És az is várható volt, hogy az orosz kormány a rendőrállam stílusában keményen reagál ezekre az akciókra. Oroszország számára nem történt semmi kiszámíthatatlan, és népe teljesen kiszámítható mintát kapott: a mozgósítás elleni tiltakozás 700 résztvevőjét vették őrizetbe szombaton Oroszországban. Több mint fele – Moszkvában és Szentpéterváron.

         A „Tavasz” ellenzéki mozgalom az oroszok fellépésére szólította fel. A tüntetés helyszínét csak szombat délelőtt közölték. A mozgalom vezetői az utolsó pillanatig szándékosan eltitkolták az akció helyét. Szemtanúk szerint azonban Moszkvában már a tüntetés kezdete előtt megkezdődtek a letartóztatások.

         Az emberi jogok legdurvább megsértése közé tartozik egy látássérült kiskorú lány moszkvai fogva tartásának esete. „Csak a szüleimre várok” – sikoltotta a lány, miközben az orosz biztonsági erők elvitték egy rendőrségi furgonhoz.

         Szentpéterváron a félkatonai rendőrség (OMON) botokat és kábítófegyvereket használt fegyvertelen emberek ellen.

         Az orosz kormány hivatalos mentsége az, hogy minden intézkedést nem egyeztetnek a hatóságokkal. Noha a koronavírus-járvány ürügyén 2020 márciusa óta az oroszországi tiltakozások következetlenek, a körülmények most jobban a Kreml kezére játszanak, mint valaha. A koronavírus ellenére az orosz hatóságok folytatják az illegális mozgósítást, melynek során tömegek alakulnak.

         A szeptember 21-i tüntetések után több mint 1000 embert vettek őrizetbe Oroszországban. A letartóztatott fiatalok közül sokakat átadtak a katonai nyilvántartási és sorozási hivatalba. Akkor az ellenzéknek nem volt világos cselekvési terve. Ennek ellenére közvetlenül Vlagyimir Putyin beszéde után a „Tavasz” ellenzéki mozgalom tiltakozásra szólította fel a mozgósítás ellenzőit, megígérte a gyülekezőhelyeket kijelölni. Számos városban több tucat elégedetlen ember vonult az utcára „Tavasz” nélkül is – az első akciókat Ulan-Udéban, Irkutszkban, Novoszibirszkben és Cseljabinszkban tartották.

#OMON #Tavasz

Részvény: