Oroszország szolgálatában

         Putyin csatlósa, Orbán Viktor magyar miniszterelnök pénteken ismét ellenezte az Európai Bizottság azon tervét, hogy 2023-ban 18 milliárd eurós segélyt nyújtson Ukrajnának, és alternatívát javasolt kétoldalú megállapodások formájában. Miért tette ezt, és miért nem tud még mindig miniszterelnökünk megnyugodni az EU jónak tűnő impulzusa miatt, hogy segítse Ukrajnát, amely továbbra is szenved az orosz katonai inváziótól?

         Orbán felkérte az EU-tagállamokat, nézzék meg, mennyi pénzt szeretnének az ukrajnai tevékenységekre fordítani, és azt „méltányos és arányos” módon osszák szét egymás között. De itt egyáltalán nem a racionalitás vagy bármiféle igazságosság a lényeg, nyilvánvaló, hogy a miniszterelnök ezzel egyrészt a fizetések nyitottságát, másrészt a magyar politikusok rugalmas lehetőségét kívánta elérni, hogy  éppen ezeket a forrásokat kifoszthassák a kétoldalú segítségnyújtás keretei között, harmadszor – bármi áron lassítni ezeket a folyamatokat, nyerni időt.

         „A jelzett összeget, évi 60-70 milliárd forintot (150-170 millió eurót) Magyarország az Ukrajnával kötött kétoldalú megállapodás alapján a nemzeti költségvetésből különíti el” – magyarázta Orbán.

         Az Orbán Viktor által javasolt fizetési lehetőség nyíltan megmutatja Oroszországnak, hogy ki és mennyit nyújtott katonai segítséget Ukrajnának, és ez az információ a jövőben felhasználható ezen országok ellen, zsarolható például az energiaforrások költségeit, vagy akár ami még rosszabb, bevonja az országot egy háborúba. Magyarország (vagy inkább Orbán Viktor miniszterelnöke, egyben Putyin barátja) számára lehetetlen az EU által javasolt forgatókönyv. Mivel Orbán, akinek valószínűleg van valamiféle megállapodása Putyinnal Ukrajnával kapcsolatban, nem járulhat hozzá az EU általános költségvetéséhez, hogy katonai segítséget nyújtson az agresszív Oroszország elleni harcban. Ez legalább ellentmond a Fidesz politikai vektorának, és Magyarországot „nem a mi háborúnkba” vonja be, és sérti a régóta fennálló „magyar-orosz barátságot”. Amiért egyébként Magyarország ha nem is ingyen, de olcsó gázért cserébe tovább rombolja az EU-t. Orbán önpusztítása az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás rovatában is aláírás lesz, különben az Ukrajnával folytatott kétoldalú együttműködés keretein belül a nagyon semleges kifizetések lehetővé teszik számára, hogy bármire forrást fordítson, ugyanarra az útépítésre, az ukrajnai magyar közösség kulturális  fejlesztésére, ami a legfontosabb – ez segít Orbánnak abban, hogy megtartsa a két széken ülő politikáját, mint például az EU és az Ukrajnával fenntartott kapcsolatok, és például Oroszország, annak pártfogása és olcsó gáz.

         „Magyarország kijelentette, hogy támogatni fogja az ukrán népet, de nem áll készen arra, hogy Ukrajna érdekeit sajátjai fölé helyezze” – tette hozzá. Ami egészen logikus, ha ezek az érdekek nem annyira magyar népé, hanem személyesen Orbáné.

         Emlékezzünk vissza, az Európai Bizottság november 9-én példátlan támogatási csomagot javasolt Ukrajna számára, legfeljebb 18 milliárd euró összegben 2023-ra. Ezt a támogatást kedvezményes kamatozású hitelek formájában nyújtják, amelyeket 2023 januárjától rendszeres részletekben fizetnek.

Részvény: