Oroszország minden nap kamikaze UAV-kat küld az ukrán infrastruktúra lerombolására

         Valamiért az orosz hadsereg úgy döntött, hogy jobb a civil lakossággal harcolni és infrastruktúráját tönkretenni, mint súlyos háborút vívni a reguláris ukrán hadsereggel, legalábbis így az orosz csapatok nem ütköznek ellenállásba útjuk során, és „látványos” kép az orosz hadsereg romboló képességeiről saját állampolgáraik számára. Valószínűleg ezért Oroszország egy pillanatra sem hagyta abba a rakétákkal és pilóta nélküli légijárművekkel (UAV) végrehajtott tömeges támadást Ukrajna lakóépületei és kritikus infrastruktúrájának objektumai ellen.

         Október 10. óta a mai napig az oroszok első számú célpontjai az egyszerű ukrán állampolgárok, Ukrajna lakás- és kommunális alapja, valamint a kritikus infrastrukturális objektumok – a hőerőművek és a kommunikációs erőművek. Sajnos Oroszország (szankciók nyomása alatt) talált egy hasonló katonai partnert, amely szintén komoly szankciók alatt áll – Irán. Ezért október óta Irán saját gyártású UAV-kkal látja el az agresszív Oroszországot. A hivatalos Teherán tagadja ezt az információt, de mind az ukrán katonai minisztérium, mind a világ média többször is beszámolt arról, hogy Irán látja el Oroszországot harci drónjaival. Megnevezték konkrét márkát (Shahed-136), valamint az Oroszország által Iránból rendelt drónok várható számát (2400). Tehát, ha figyelembe vesszük az UAV-roncsok elemzését, akkor ez a véres együttműködés Moszkva és Teherán között létezik, és figyelembe véve azt a tényt, hogy Oroszország is modernizálja az Irán által biztosított UAV-kat és megosztja a technológiákat, teszteli azokat harci körülmények között, ez az együttműködés mindkét fél számára előnyös.

         Az orosz-iráni együttműködés tervei között egyébként szerepel az iráni rakéták Oroszországba szállítása is. Szoros együttműködésük következő lépése, hogy Oroszország megosztja a nukleáris technológiákat és fegyvereket iráni szövetségesével. Ez a lépés azonban már globális szintű fenyegetést rejt magában, hiszen ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy Oroszország többször is megfenyegette a civilizált világot atomfegyverek bevetésével, valamint a moszkvai és teheráni rezsimre nehezedő szankciók jelenlétét, az együttműködés nem hoz semmi jót a világnak. Ugyanakkor logikus következtetést vonhatunk le: a hatékony embargó körülményei között maga az Oroszország sem képes elegendő számú és hatótávolságú hagyományos fegyvert előállítani Ukrajna legyőzéséhez, ami mindenképpen pozitív jelzés az EU számára, mert az Oroszországnak kevés olyan szövetségese maradt, aki képes lenne fegyverrel ellátni őket, vagy segíteni a gyártásban.

         Október 17-én Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter bemutatta a világ nyilvánosságának Ukrajna hivatalos álláspontját ezzel a véres partnerséggel kapcsolatban. „Ma reggel Oroszország bombázta Kijevet iráni gyártmányú Shahed drónokkal. Ez egy újabb szándékos támadás a kritikus infrastruktúra és a polgári lakosság ellen” – mondta a miniszter.

         Emellett Dmytro Kuleba további szankciók bevezetésére szólította fel a világot Iránnal szemben: „Irán fegyverekkel látja el Oroszországot, amelyekkel Ukrajna energiainfrastruktúráját és polgári lakosságát támadják meg, ezért az EU-nak szankciókat kell bevezetnie Teherán ellen.”

         „Putyin egyetlen szövetségesét próbálja bevonni a harcba: Fehéroroszországot, Iránt, Észak-Koreát. Az új szankciók figyelmeztetésül szolgálnak Teheránnak, ha továbbra is fegyvereket szállít Oroszországnak, és megelőző figyelmeztetésül azoknak, akik szintén fontolóra véve annak lehetőségét, hogy Oroszországot fegyverekkel és katonai felszerelésekkel látják el” – hisznek Ukrajnában.

         Ukrajna ezzel kapcsolatban is folyamatosan kéri az EU országait, hogy katonai támogatással segítsenek ebben a háborúban. Kuleba úr különösen emlékeztetett arra, hogy Ukrajna a rakéták és drónok többségét (több mint 55%-át) képes lelőni, de ezen a mutatón csak a légvédelem nyugati modellekkel történő erősítésével lehet jelentősen javítani.

         Augusztus végén a The Washington Post arról számolt be, hogy Oroszország megkapta az első iráni harci drónokat az Ukrajna elleni háborúban való használatra. Később jelentések érkeztek arról, hogy Oroszország iráni drónokat használt Ukrajna területe elleni támadásokra, különösen október 10-i Ukrajna elleni tömeges csapások során. Az ukrán vezérkar közlése szerint az orosz hadsereg csapások céljából 24 UAV-t használt, ebből 13 „Shahed -136” kamikaze drón volt.

Részvény: