Oroszország ma: az elszegényedett emberek, a gazdaság összeomlása, az ukrajnai háború, minden a tervek szerint halad

         Az Orosz Központi Bank bejelenti, hogy lyuk keletkezik a költségvetésben, amikor egy közelgő pénzügyi katasztrófa hátterében a katonai műveletek, a lakosság mozgósításával és kiáramlásával párosulva, ezt a lyukat biztosan növelik. Ahelyett, hogy kirángatná az országot a pöcegödörből, Putyin trillió orosz rubelt költ arra, hogy Ukrajnát magával rántsa a gödörbe. A 2023-as költségvetésben szereplő összes kiadás egyharmadát az orosz hatóságok egy majdnem meghalt hadsereg finanszírozására fordítják. Miért fektess be a gazdaságba, ha befektethetsz a háborúba? Mondanak orosz politikusok a tévé képernyőjéről egy egyszerű orosz laikusnak.

         A szankciók halasztott hatása napról napra kezd megmutatkozni, és az ellátásból élő egyszerű oroszok életszínvonala csökken. Nos, szokás szerint csak az elnök és a duma költségei nőttek. Klasszikus: gazdagoknak – gazdagság, rabszolgáknak – rabszolgaság. A helyzet országszerte ismert.

         Putyin ravasz mosollyal kijelenti, hogy „Oroszország magabiztos fejlődése mindenekelőtt új életminőséget jelent a régiókban”. Az „új minőség” nagyszerű, de milyen irányba? Vagy, mint mindig, negatív növekedés? Az oroszok többsége még mindig kint jár vécére, fűt a tűzifával, hideg vízzel mos, jeget olvaszt, mert nincs más vize, és örül a hírnek, hogy az ukránok egy újabb rakétatámadás után áram és fűtés nélkül maradtak. S míg az adósságokkal terhelt oroszok fizetésnapig számolják a pénzt, és továbbra is naivan hisznek Putyinnak az ország nagyságáról és hatalmáról szóló történeteiben, Kadirov, Prigozsin és mások Putyinhoz közel állók ellopják az orosz költségvetés maradványait. Az Oroszországban az árak emelkednek, és az oroszok már nem kezdtek el keresni, ráadásul a világ minden tájáról kitaszítottak lettek. De Oroszországban mindig van pénz a cár és környezete eltartására. Amint a gyakorlat megmutatta, az elnök és környezete kényelme érdekében egy egyszerű orosz kész elviselni a rosz szállítást, a rosz orvosellátást és az egész rosz gazdaságot.

         A háború váratlanul nyitott egy „új” Oroszországot, hamis elképzelésekkel, ahol mindent elloptak. A háború drága. Putyin Oroszország terjeszkedésére tett kísérletei nagyon sokba kerülnek az egyszerű oroszoknak. A lakosság általános elszegényedésének hátterében, a több tucat halott szellemváros jelenléte miatt, amelyeket az elszegényedett lakosok elhagytak, az orosz hatóságok elképesztően bölcs döntést hoznak, hogy városokat építsenek Ukrajnában. A Herszon régióban új várost kezdtek építeni – mondta Vlagyimir Szaldo orosz kinevezett adminisztrációs vezető: „Megpróbálunk jó értelemben versenyezni Mariupollal, melyikünk fog gyorsabban új negyedeket, iskolákat, óvodákat, utakat építeni.”

         De ha abból a szempontból nézzük a helyzetet, hogy az építkezés és az „újjáépítés” a legideálisabb módja a lopásnak, akkor jól látható a hivatalnokok logikája. Egy hazafi persze nem fogja látni az összefüggést, de egyszerű orosz mindig megfizet Putyin „nagylelkűségéért és ajándékaiért”, így vagy úgy.

         És Oroszországban minden a tervek szerint halad. És ha Oroszország elpusztítása a terv, akkor ez felgyorsult.

Részvény: