Oroszország kilőtt egy ballisztikus rakétát

Ballisztikus rakéta kilövését tesztelte Oroszország egy tengeralattjáróról. Az interkontinentális rakéta több ezer kilométerre lévő célpontot talált el sikeresen.

Oroszország sikeres próbaindítást hajtott végre tengeralattjáróról a nukleáris robbanófejek célba juttatására alkalmas Bulava ballisztikus rakétával – jelentette be vasárnap az orosz védelmi minisztérium.

„A ballisztikus rakéta kilövése a tesztsorozat utolsó eleme, amely után döntés születik a hordozó haditengerészeti szolgálatba állításáról”
– közölte a védelmi minisztérium a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett közleményében.

Az MTI tudósítása szerint a minisztérium a tesztkilövés pontos időpontjáról nem adott tájékoztatást.

A Borei-osztályú stratégiai rakétahordozó tengeralattjáró 16 Bulava ballisztikus rakéta szállítására alkalmas és modern torpedó fegyverekkel is fel van szerelve – áll a közleményben. A minisztérium tájékoztatása szerint a haditengerészetnél már három Borei-osztályú tengeralattjáró van szolgálatban, egy tesztelés alatt áll és további hármat építenek.

Az Oroszország északi partjainál víz alatti pozícióból indított interkontinentális rakéta több ezer kilométerre lévő célpontot talált el a Kamcsatka-félszigeten.

A 12 méteres Bulava rakéta becsült hatótávolsága mintegy 8 ezer kilométer és akár hat nukleáris robbanófejet is hordozhat.

Putyin kinyitott egy nukleáris kiskaput
Oroszország felmondott egy kulcsfontosságú nukleáris szerződést, így jogilag akár újabb atomfegyver-kísérleteket végezhet.

Forrás:https://www.economx.hu/kulfold/oroszorszag-ballisztikus-raketa-kiserlet.779941.html

Részvény: