Oroszország felelőssége az ukrajnai bűncselekményekért

         Dmitro Kuleba, Ukrajna külügyminisztere felszólította a világ országait, hogy támogassák az Orosz Föderáció elleni különleges törvényszékének létrehozását. Ez a vártnál nagyobb reakció az Oroszország megszálló hadserege által elkövetett és jelenleg is elkövetett emberiesség elleni bűncselekményekre Ukrajnában. Érzékelve büntetlenségét Ukrajnába teljes körű inváziója során, a Kreml teljes körű megsemmisítési és népirtási háborút indított ukrán nép ellen.

         Európának és a világnak meg kell értenie, hogy miután megízlelte az ukrán vért, a Putyin-rezsim egész országokat és népeket akar majd letörölni a Föld színéről. Még történelmileg is vannak tények és megerősítések erre – a legutóbbi Grúzia és az Icskeriai Köztársaság megszállása. Most háború folyik az ukrán nemzet független létezésének gondolata ellen. Míg az orosz propaganda az egész világnak azt a képet mutatja, hogy „a nép felszabadul a hatalmon lévő neofasisztáktól és kábítószer-függőktől”, addig az orosz fegyveres erők undorító és véres háborús bűnöket követnek el mind a reguláris hadsereg katonái ellen, mind a közállampolgárok ellen. Egy példa erre az ukránok népirtása Bucsában, Mariupolban, Irpenben és egy tucatnyi városban a megszállt területen.

         A Kreml kirívó bűncselekményeinek százai várnak a nyomozásra, különösen az Jelenovkában elkövetett hadifoglyok tömeges meggyilkolása, ahová az ENSZ-misszió a következő napokban indul. Oroszország nem áll meg a külföldi állampolgárok kínzásával és kivégzésével, mint például a brit önkéntes, Paul Wary, akit túszként tartottak és megkínoztak, mielőtt megölték. A Genfi Egyezményt, az erkölcsi alapelveket figyelmen kívül hagyva, az oroszországi mániákusok hada nyilvánosan filmezi a foglyok kínzásának pillanatait, és habozás nélkül fitogtatja az oroszbarát közvélemény előtt.

         A hadviselés minden lehetséges szabályának figyelmen kívül hagyása az Oroszország összes katonai kampányának fő jellemzője – csak a szíriai városok „szőnyegbombázását” érdemes megemlíteni. A civilek meggyilkolásával Oroszország pánikot és kétségbeesést próbál szítani a lakosság körében, hogy tömegtüntetéseket és háborúellenes narratívákat indítson el. Az ukrán népet azonban csak az orosz hadsereg és a véres kormány elleni düh fűti, ami arra készteti utóbbit, hogy komolyan gondolja a fegyveres erők tömeges feladását a tömeges pozícióvesztésekkel szemben.

         A világnak a különleges törvényszék létrehozásáért felelős országainak meg kell érteniük egy igazságot – Oroszország igazságos megbüntetése nélkül lehetetlen lesz helyreállítani a stabil nemzetközi rendet és az országok hitét a nemzetközi jog elveinek egyetemességében. Évszázadokon át a jogrendszer és a hadviselés szabályai, az aláírt egyezmények és határozatok a kukába dobhatók, ha az Orosz Föderáció bűneit nem minősítik ennek megfelelően. Ha a XXI. században a világközösség csak passzívan és hangosan kritizálja és elítéli a nép elleni népirtás számos jelenségét, a foglyokkal való méltatlan bánásmódot és a terrorista zsarolást, olyan mint például a Zaporozsjei Atomerőmű válsága – ez a bolygó hatalmas államai egy új közös ellenséggel szembeni „fogatlanságának” jele? Erre a kérdésre csak az államok megfelelő reakciója ad választ.

         Most, az elmúlt években minden korábbinál jobban, a nemzetközi szervezeteknek és a nemzeti kormányoknak emlékeztetniük kell Putyint, hogy minden bűncselekményt meg kell büntetni. Már csak azok besorolása és jogerő elnyerésének kérdése van hátra a vitathatatlan érvelés és a megfelelő eljárás lefolytatása érdekében a korábban elfogadott jogrendszerek szerint. A világ modern történelmének minden véres diktátorához és terroristához hasonlóan Vlagyimir Putyint is bíróság elé állítják – bármilyen intézkedésről is legyen szó.

#ENSZ #Vlagyimir_Putyin #Dmitro_Kuleba

Részvény: