Oroszország és Ukrajna szerint is nehéz a helyzet Donyeckben, mindkét fél harctéri sikerekről számol be

Oroszország és Ukrajna kedden nehéznek nevezte a kelet-ukrajnai Donyeck térségében zajló harctéri helyzetet, mindkét fél hadisikerekről számolt be.

A régió egyes területein nehéz volt az előrenyomulás – mondta az úgynevezett Donyecki Népköztársaság Moszkva által beiktatott legfőbb tisztségviselője, Gyenyisz Pusilin, aki szerint Donyecknek több mint a fele orosz ellenőrzés alatt áll. Szavait a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség idézte. Az értesülést független források nem erősítették meg.

A régióban az elmúlt hetekben zajló heves harcok miatt nem világos, hogy Donyeck mely részei állnak orosz és ukrán ellenőrzés alatt. Ukrajna legfelsőbb katonai parancsnoksága kedden napi harctéri jelentésében azt közölte, hogy erői a régió 10 különböző pontján visszaverték az oroszokat.

Oroszország arról számolt be, hogy fokozatosan előrenyomul az állásaiból. A védelmi minisztérium bejelentette, hogy az ottani offenzívában hétfőn 30 ukrán katona vesztette életét. Pusilin hangoztatta ugyanakkor, hogy a régió északi részén, a Liman-vonal mentén kemény a helyzet. Ukrajna órákkal azután foglalta vissza Limant, hogy Putyin szeptemberben kihirdette Donyeck annektálását.

„A helyzet továbbra is nehéz, az ellenség ellentámadással próbálkozik, de egységeink most minden pozíciót tartanak” – mondta Pusilin. „Nem mindig lehet előrehaladni” – tette hozzá.

Az ukrán fegyveres erők vezérkara ezzel egy időben azt közölte, hogy erői visszaverték a frontváros elleni orosz támadást.

A donyecki frontvonal oroszországi tartós ágyúzása teljesen lerombolta Bahmut városát, és súlyosan megrongálta a régió központjában fekvő Avdijivka városát – közölte korábban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Az ukrán államfő hétfő este videokapcsolaton keresztül sürgette a világ iparilag legfejlettebb demokráciáit tömörítő G7-csoport vezetőit, hogy támogassák elképzelését, miszerint télen egy különleges globális békecsúcsot hívjanak össze, amelynek célja a béke megteremtése lenne.

A csúcstalálkozó Kijev 10 pontos béketervének végrehajtására összpontosítana, amely többek között azt követeli, hogy Oroszország vonja ki minden csapatát Ukrajnából, és Kijev ne tegyen területi engedményeket.

Javaslom, hogy hívjunk össze egy külön csúcstalálkozót – a Globális Békeformula Csúcstalálkozót – (Global Peace Formula Summit), hogy eldöntsük, miképpen és mikor tudjuk végrehajtani az ukrán békeformula pontjait,

mondta Zelenszkij a G7 vezetőinek az irodája által rendelkezésre bocsátott átirat szerint. Hozzátette, „Javaslom, hogy más lelkiismeretes államokhoz hasonlóan, önök is mutassák meg vezető szerepüket a békeformula egészének vagy konkrét pontjainak végrehajtásában.”

A G7-vezetői egyelőre nem kommentálták az elképzelést, de azt mondták, hogy elkötelezettek a béke megteremtése mellett.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/12/13/orosz-ukran-haboru-december-13-elo-kozvetites/#oroszorszag-es-ukrajna-szerint-is-nehez-a-helyzet-donyeckben-mindket-fel-harcteri-sikerekrol-szamol-be

Részvény: