Oroszország erősíti csapatait Harkiv ellen, de az ukránok nyugodtak

Oroszország növeli katonái létszámát a kelet-ukrajnai Harkiv megyében, de ezek az erők nem elegendőek egy teljes körű offenzívához – jelentette ki Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka csütörtöki Facebook-bejegyzésében.

A katonai vezető szerint ezek a csapaterősítések az orosz határ mentén fekvő Sztrilecsa, Lipci és Vovcsanszk településeknél folynak. Szavai szerint Oroszország további ezredeket és dandárokat képez ki, és helyez át más irányokból erre a területre. Szirszkij megjegyezte, az orosz műveleteket nehezíti, hogy ukrán tartalékokkal erősítették meg a támadások által fenyegetett területek védelmét. „Emiatt a megszállók áttértek arra a taktikára, hogy tüzérséggel és légibombákkal mérjenek csapásokat az ukrán állásokra” – írta, hozzátéve, hogy az ukrán katonai vezetés most sürgős intézkedéseket tesz a légvédelmi irányítórendszer fejlesztésére, annak automatizálására, valamint a szárazföldi erők tűzérségi csapásainak az elektronikus hadviseléssel való kombinálására. Szirszkij azt is elmondta, hogy a harkivi régióban tett látogatása alatt parancsnokok jelentéseit hallgatta meg csapataik felkészültségéről a műveletekre, döntéseket hozott a problémás kérdésekben, és ellenőrizte annak a parancsnoknak a gyakorlati munkáját, aki az ellenséges lőállások megsemmisítését végző zászlóaljat vezeti.

Oleh Szinyehubov, Harkiv megyei kormányzó, és Ihor Terehov, Harkiv város polgármestere csütörtökön közölték, hogy az elmúlt éjszaka az orosz erők újabb rakétacsapásokat mértek Ukrajna második legnagyobb városára. A támadásokban hét harkivi sérült meg. A kormányzó hozzátette, hogy az oroszok legalább öt csapást mértek a megyeszékhely és környéke lakóövezeteire. Terehov közlése szerint Harkiv létfontosságú polgári infrastruktúráját támadta az orosz hadsereg.

A „Ljuty” (Düh) elnevezésű rendőrdandár sajtószolgálata arról adott hírt, hogy ádáz harcok folynak Vovcsanszkért. Közleményükben úgy fogalmaztak, hogy a városért folyó csaták egy percre sem állnak le. A megszállók át akarják venni az ellenőrzést Vovcsanszk felett, de a védelmi erők erőteljes ellenállásába ütköznek. Az ellenséges erők lakóházakban próbálják felállítani állasaikat, a rendőrség Ljuty dandárja és Cunami rohamezrede akadályozzák őket ebben. Az ukrán harcosok házról házra szorítják vissza az ellenséget és tisztítják meg a területet a betolakodóktól – írták a sajtóközleményben.

Forrás:(MTI)

Részvény: