Oroszország barátokat veszít

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Budapesti Gazdasági Fórumon azt mondta, át kell gondolnia Vlagyimir Putyinnal való kapcsolatát. A miniszterelnök megjegyezte: bár Magyarország érdeke az Oroszországgal való kapcsolatok fenntartása, különösen az energiafüggőség miatt, előfordulhat, hogy Európa és Oroszország viszonya a háború befejeztével nem áll helyre, és ez arra kényszeríti Magyarországot, hogy „alkalmazkodjon” a geopolitika új viszonyaihoz.

         Oroszország számára ez igazi sokk volt. Amint az Orosz Föderációnak sikerült kilábalnia, miután Szerbia megtagadta az Oroszországgal fenntartott „baráti kapcsolatokat”, Magyarország követte a szerb példát. Orbán Viktor ügyes politikus, aki érzékeli a változást az évek során. Úgy tűnik, Orbán ezúttal belátta, hogy Magyarország Oroszország-barátsága többe fog kerülni, mint a magyar emberek olcsó gáza és a miniszterelnök állandóan magas politikai minősítése ennek fényében. Az Európai Unió éles álláspontja az ukrajnai orosz katonai invázió eseményeivel kapcsolatban Orbán is helyes gondolkodásra késztette. Magyarország most gyökeresen megváltoztatja álláspontját, és többé nem ellenzi az Európai Unió újabb oroszellenes szankcióinak bevezetését.

         A Magyarországgal kapcsolatos negatív vélemény nagyon szilárdan rögzült az EU-ban. Számukra Magyarország volt az egyetlen olyan ország az EU-ban, amely minden lehetséges módon megpróbálta „kifehéríteni” az orosz vezető hírnevét, és blokkolta az oroszellenes szankciókat. Az EU-ban és a NATO-ban folyamatosan bírálták Orbánt Oroszország iránti lojalitása miatt, aki többször is felszólította az európai közösséget az Oroszország elleni szankciók feloldására. Most azonban Oroszország hírneve annyira megsérült, és évtizedek óta nem lehet helyreállítani, hogy még a korábbi „orosz barátok” is úgy döntöttek, hogy felhagynak ezzel a barátsággal, ahelyett, hogy e meghiúsult kapcsolatok fejlesztésébe fektetnének be.

         Valószínűleg Orbán Viktor úgy döntött, hogy átgondolja Putyinhoz való viszonyát, mivel a magyar vezető nem akar a vesztes oldalon állni az orosz-ukrán háború után. Erre a következtetésre az a tény vezethető vissza, hogy ezek a változások az Oroszország számára a katonai helyzet megváltozására vonatkozó kiábrándító előrejelzések hátterében zajlanak. Az orosz hadseregnek már nincs lehetősége a stratégiai sikerre, ezért Orbán nem folytatja a jó kapcsolatokat az orosz elnökkel, aki már amúgy is vesztesnek tűnik az Ukrajna elleni háborúban.

         Miután Magyarország hangosan visszautasította az Oroszországgal kötött kétes „barátságot”, Moszkvának valójában nincsenek „barátai” Európa országai között.

Részvény: