Oroszország az ukrán menekültek hiteltelenítésével akarja Lengyelországot Ukrajna ellen fordítani

         Az Orosz Föderáció már több mint egy éve aktívan terjeszti az EU országaiban hamisítványokat az orosz agresszió miatt hazájuk elhagyására kényszerült ukrán menekültekről. A Wochenblatt német kiadvány szerint különösen jelentős mennyiségű dezinformációt terjed Lengyelországban, ahol ma több mint 1 millió ukrán él.

         Az orosz dezinformációs kampányok elsősorban az országban élő ukránok társadalmi körülményeit érintik. Hamis üzeneteket terjesztenek, miszerint „a lengyel kormány jobban törődik az ukránokkal, mint a saját népével”, „az ukránok elveszik a munkahelyeket a helyiektől”, „az ukrán menekültek nem térnek vissza otthonaikba”, hogy „az ukránok akarnak csak kapni a szociális segélyeket és nem dolgozni” stb.

         Így Oroszország azon dolgozik, hogy felkeltse a lengyel társadalom gyűlöletét az ukrán nép iránt. Mindez a két nép közötti ellentmondások létrehozását célozza, és ennek eredményeként azt, hogy Varsó megtagadja a Kijevnek nyújtott további politikai, katonai és humanitárius segítségnyújtást.

         Tavaly nyara óta az orosz propagandamédia, többek között olyan tisztségviselőkre hivatkozva, mint Dmitrij Medvegyev, az Orosz Föderáció volt elnöke és Szergej Nariskin, a Külföldi Hírszerző Szolgálat vezetője nyílt hazugságokat terjeszt Lengyelország Nyugat-Ukrajnai megszállási terveiről. E narratíva szerint a lengyel kormány állítólag kinyilvánította azon óhaját, hogy Ukrajna Lvov, Ternopol, Ivano-Frankovszk, Voliny és Rovno régióit Lengyelországhoz csatolja.

         Oroszország aktívan felhasználja az egyéneket, köztük az ukrán állampolgárságúakat is a bevándorlásellenes tiltakozások szorgalmazására Lengyelországban, valamint információk megszerzésére a nyugati haditechnika Ukrajnába irányuló mozgásáról. A közelmúltban a lengyel hírszerző szolgálatok azonosítottak és őrizetbe vettek három orosz ügynököt, akik figyelemmel kísérték Ukrajnába irányuló fegyverszállítását, és szabotázst készítettek elő a Podkarpatszki vajdaság vasútján.

         2023. február elején Czestochowában, a 3dom kiadó telephelyén mutatták be a „Lengyel Háborúellenes Mozgalmat” „Ez nem a mi háborúnk” szlogennel. A rendezvényt Leszek Sykulski és Sebastian Pitoń  oroszbarát személyiségek kezdeményezték. Ennek a „pacifista” mozgalomnak a fő jelszavai is: „Állítsuk meg Lengyelország amerikanizálódását és ukránizálását”. Sykulski szoros kapcsolatot ápol Alekszander Dugin orosz geopolitikussal és az orosz világ koncepciójának megalkotójával, valamint lengyelországi oroszbarát körökkel (például a Patria egyesülettel).

         Az orosz lábnyom az ukrán gabonaimport elleni lengyelországi mezőgazdasági tiltakozásokon is meglátszik. A lengyelországi modern biztonsági környezetet kutató központ alapítója, Michał Marek felvetette, hogy a lengyel gazdák egyesülete,  „Oszukana Wieś” (Becsapott Falu), amely a tiltakozások egyik fő résztvevője, kapcsolatban állhat az oroszbarát erőkkel, különösen a „Lengyel Korona Szövetségével”.

         Oroszország ma dezinformációs kampányokat folytat az ukránok hiteltelenítésére minden EU-tagországban, beleértve az Németországot is. Több erőfeszítést kell tenni az orosz propaganda kiiktatására az európai információs térből.

Részvény: