Oroszország Afrikát használja fel a szankciók megkerülésére és az EU-t érő hibrid fenyegetésekre

Május 12-én Szudán oroszországi nagykövete, Mohammed Sirraj kijelentette, hogy az országában kialakult konfliktus semmilyen módon nem érinti az Oroszországgal kötött megállapodásokat az orosz haditengerészet bázisának építéséről. Az orosz flotta igényeit kielégítő logisztikai szolgáltató pont létrehozásáról beszélünk. Egy ilyen terv végrehajtásának egyetlen akadálya az, hogy Szudánban nincs parlament, amely testületnek ratifikálnia kell a megállapodást. Érdemes megjegyezni, hogy egy hasonló bázis létezik Szíriában – az orosz haditengerészet logisztikai támogatásának 720. pontja Tartusz városában. Fontos szerepet játszott az orosz csapatok logisztikai csomópontjaként és helyszíneként a sziriai polgárháborúba való orosz katonai beavatkozás során, és garanciája lett az orosz katonai jelenlét fenntartásának a térségben. Putyin hasonló forgatókönyvet szeretne megismételni Szudánban, amely lehetővé teszi Oroszország számára, hogy előmozdítsa afrikai érdekeit, és hibrid fenyegetéseket állítson elő Európára.

​Oroszország a kontinens ásványaihoz való hozzáférés, az államokon belüli politikai folyamatokba való beavatkozás, a Nyugat által bevezetett szankciók megkerülése érdekében erősíti jelenlétét Afrikában. Május 11-én Ruben Brigeti, az Egyesült Államok dél-afrikai nagykövete kifejezte bizalmát afelől, hogy a köztársaság 2022 decemberében fegyvereket szállított az orosz hadseregnek. A tisztviselő szerint egy fegyverszállítmányt raktak fel a Lady R orosz hajóra háromnapos simonstowni tartózkodása alatt. Hozzá kell tenni, hogy ennek az országnak a csapatai Oroszországgal és Kínával közösen vettek részt hadgyakorlaton Ukrajna teljes körű inváziójának évfordulóján. Annak ellenére, hogy Dél-Afrika kijelentette, hogy nem vesz részt Oroszország fegyverszállításában az Ukrajna elleni agressziós háborúhoz, a köztársasági elnök, Cyril Ramaphosa meghívást küldött Putyinnak, hogy vegyen részt a BRICS vezetőinek johannesburgi csúcstalálkozóján ez év augusztusában. Már azután, hogy a Nemzetközi büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki ellene. Ez azt mutatja, hogy Oroszország erősíti kapcsolatait az afrikai országok vezetőivel, aminek elkerülhetetlen következménye lesz, hogy Európa kiszorul a „fekete kontinensről”, és országai fokozatosan a Kreml oldalára húzódnak, amely megpróbálja feleleveníteni a blokk konfrontációját.

​A Dél-Afrikából Oroszországba irányuló fegyverexport és a Kreml haditengerészeti támaszpont építése Szudánban riasztó jelzés a Nyugat számára. A hírhedt Wagner-csoport továbbra is jelen van Szudánban, Prigozsin pedig Mohammed Daglo tábornok személyes barátja, aki a szudáni különleges erőket irányítja. Ez a katonai parancsnok ez év áprilisában megpróbálta átvenni az irányítást a teljes szudáni hadsereg felett, és elfoglalni az ország kulcsfontosságú katonai és infrastrukturális létesítményeit, de kudarcot vallott. Ha ez megtörténne, Oroszország Prigozsin zsoldosai révén carte blanche-t kapna, hogy megerősítse jelenlétét Szudánban – egy nagy, erőforrásokban gazdag afrikai országban. Hozzájárulva a további destabilizációhoz, valamint a hibrid kockázatok és fenyegetések kialakulásához Európában az illegális migránsok áramlása miatt.

​Ahogy az orosz hadsereg vereséget szenved Ukrajnában, a Kreml fokozza a nemzetközi közösségre nehezedő nyomást, és megpróbál beavatkozni harmadik országok szuverén ügyeibe. Oroszország agressziós háborút vív Ukrajna ellen, ami abszolút bűn a XXI. században. Hadserege háborús bűnöket követ el, és csak fegyverszállítással lehet megállítani. Oroszországnak minden lehetséges szankciót meg kell kapnia. A hadseregének átfogó gyengítéséhez gazdasága gyengülése is kell, és bárkinek, aki segít Putyinnak megölni az ukránokat, teljes nemzetközi elszigeteltséggel kell szembenéznie.

Részvény: