Oroszország a szankciókra válaszul napi félmillió hordóval csökkenti az olajtermelését

Márciusra érvényes a szűkítés.

Márciusban napi 500 ezer hordóval csökkenti nyersolaj-termelését Oroszország, válaszul a Nyugat által az olajukra és az olajtermékeikre húzott ársapkára, jelentette be Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes pénteken. A napi félmillió hordó mínusz a teljes nyersolaj-termelésük mintegy 5 százalékának felel meg. A hírre több mint 2,5 százalékkal, 86,6 dollárra emelkedett a norvég Brent olaj ára.

Novak közleményében azt írta, hogy jelenleg minden exportra szánt olajukat el tudják adni a szankciók ellenére is, de, mint korábban már bejelentették, nem fognak olyan harmadik országokkal üzletelni, melyek a nyugati ársapkákhoz alkalmazkodva szeretnének tőlük olajat vásárolni.

Tavaly december 5. óta – a vezetékes szállítást kivéve – nem lehet az EU-ba orosz nyersolajat importálni, és szintén ezen naptól fogva él a 60 dollár per hordós ársapka, vagyis csak akkor segít be a Nyugat Oroszország és harmadik országok olajkereskedelmébe, ha a kereskedés ezen árlimit alatt folyik. Február 5-től pedig már az orosz finomított olajtermékekre is él az EU-s importembargó, illetve ezek esetében két ársapka is: a drágább termékeknél 100 dollár, az olcsóbbaknál 45 dollár per hordós szinten.

Oroszország Európa első számú ellátója volt nyersolajból és olajtermékekből is. Tavaly januárban még napi 2,6 millió hordó nyersolajat hoztak a kontinensre (beleértve Nagy-Britanniát is), olajtermékekből pedig napi 600-650 ezer hordó volt az Európára szabott exportvolumenük. A háború kitörésére az EU szankciókkal válaszolt, tavaly áprilisban ezek miatt akkor közel 9 százalékkal csökkent az oroszok olajtermelése, végül azonban éves összevetésben mégis 2 százalékkal nőtt 2022-ben, 535 millió tonnára (10,7 millió hordó per napra), mert a kieső európai partnereket sikerült ázsiaiakkal pótolni (akik minden valószínűség szerint alacsonyabb árat fizetnek az áruért, mint Európa).

A nyugati szankciók miatt megcsappantak az orosz állami bevételek, melyekben nagy tételt jelent a gáz- és olajexport. Az orosz költségvetés hiánya 1,76 ezermilliárd rubelre, mintegy 25 milliárd dollárra nőtt januárban.

Forrás:(Reuters)

Részvény: