Orosz telefonbetyárok trollkodták meg a lengyel elnököt, aki azt hitte, Macronnal beszél

Emmanuel Macron francia elnöknek adta ki magát a két humorista, aki korábban Karácsony Gergely főpolgármestert is megtréfálta.

Orosz humoristák trollkodták meg Andrzej Duda lengyel elnököt (képünkön), aki csak a telefonbeszélgetés közben jött rá, hogy a vonal másik végén valójában nem Emmanuel Macron francia elnök van – ismerte el a lengyel elnöki hivatal.

A kínos közjáték november 15-én történt, azon a napon, amikor – a jelenlegi információk szerint – egy ukrán légvédelmi rakéta csapódott be Lengyelország területére, két embert megölve. A lengyel elnöki hivatal közleménye szerint Duda aznap rengeteg nemzetközi hívást fogadott, de ezek közül az egyik telefonbetyár volt, aki Macronnak adta ki magát.

A kamu beszélgetés a Washington Post szerint valójában két orosz humorista, Vovan és Lexus ötlete volt, akik fel is töltötték az erről szóló felvételt a YouTube-ra. Ezen az hallható, ahogy Duda megköszöni a hívást egy francia akcentussal beszélő férfinak, majd részleteket árul el a rakétabecsapódásról, valamint arról, hogy konzultációt tervez a NATO-val. Duda azt is elárulta, hogy nagyon vigyáz, hogy ne Oroszországot hibáztassák az incidensért.

Az elnöki hivatal vizsgálatot indított, hogyan érhették el a telefonbetyárok a politikust – ráadásul már másodszor. Ugyanez a humorista páros ugyanis 2020-ban egyszer már megtrollkodta a lengyel elnököt – akkor az ENSZ főtitkárának adták ki magukat.

A páros korábban Boris Johnson akkori brit miniszterelnököt, Elton Johnt és Harry herceget is megtréfálta, de Magyarország sem maradt ki a sorból. Idén nyáron Karácsony Gergely főpolgármester esett áldozatul, akit Vitalij Klicsko kijevi polgármester nevében hívtak fel.

Forrás:https://hvg.hu/elet/20221122_Orosz_telefonbetyarok_trollkodas_lengyel_elnok

Részvény: