Orosz rakéták csapódtak egy lakótömbbe Mikolajivban, többen meghaltak

Orosz rakétatámadás ért egy lakótömböt Mikolajivban, a támadásban többen meghaltak és megsebesültek – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken Kijevben. Hozzátette: a mentés folyamatban van.

Az MTI szemléje alapján Zelenszkij szerint a támadás az orosz „terrorállam cinikus válasza” az ukránok harctéri sikereire.

Vitali Kim, Mikolajiv megye kormányzója a Telegramon azt írta: az ötemeletes épületre mért csapásban ketten meghaltak, és ketten megsebesültek. Kim egy fotót is közzétett a pusztításról.

Mikolajiv város polgármestere, Olekszandr Szenkevics már hat halálos áldozatról számolt be a Telegramon.

Az ukrán vezérkar eközben arról tájékoztatott, hogy az orosz csapatok herszoni kivonulása után az ukrán erők tovább nyomultak előre a térségben. Ugyanakkor haladásukat aknaveszély nehezíti.

Zelenszkij hagyományos esti videóüzenetében, csütörtökön óvatosságra intett az oroszok herszoni visszavonulásával kapcsolatban.

Az ellenség nem osztogat ajándékokat, és nem tesz a jóakaratát kifejezendő gesztusokat

– figyelmeztetett. Ezért az ukrán hadsereg nagyon óvatosan, érzelmek és szükségtelen kockázatvállalás nélkül halad előre – tette hozzá.

A kijevi vezető leszögezte: továbbra is az a cél, hogy Ukrajna teljes területét felszabadítsák a megszállás alól, és a lehető legalacsonyabban tartsák a veszteségeket.

Herszon megyében hetek óta átfogó ukrán ellenoffenzíva zajlik. A térség stratégiai jelentőségű Moszkva számára, miután csak innen tudja folytatni offenzíváját Mikolajiv megye és a fekete-tengeri Odessza irányába, valamint itt található a kahovkai vízerőmű is, amely az Oroszország által annektált Krím félszigetet látja el ivóvízzel.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/11/11/orosz-ukran-haboru-herszon-hadsereg-zelenszkij-putyin-november-11/#orosz-raketak-csapodtak-egy-lakotombbe-mikolajivban-tobben-meghaltak

Részvény: