Orosz propagandalap indult Herszonban

Ukrajnában, az orosz hadsereg által megszállt Herszon városában az orosz hatóságok felélesztették a szovjet időkben működő Naggyneprijanszkaja Pravda napilapot, és azt állítják, már 250 ezer példányban terjesztik.

A Guardian helyszíni tudósítója, Shaun Walker számolt be arról, hogy a napilap jól mutatja, milyen irányokat szabtak az orosz megszálló erők a propagandának: az újságban hangsúlyozzák, hogy a helyiek alacsonyabb adókat, magasabb juttatásokat, nyugdíjat és több munkalehetőséget várhatnak az új rezsimtől.

Az újságban olyan „megnyugtató” cikkek jelennek meg, mint például hogy nem lesz éhínség Herszonban, és állítják, hogy a lakosság túlnyomó többsége azt óhajtja, hogy népszavazást tartsanak arról, a város csatlakozzon-e Oroszországhoz. Az egyik cikk címe egyenesen az, hogy „Oroszország itt marad örökre!”.

Azonban alig burkolt fenyegetéseket is közzé tesznek a lapban. Az egyik címlapi cikk arra figyelmeztet, hogy keményen fellépnek azok ellen, akik veszélyeztetik a közrendet, illetve „hamis információkat terjesztenek”, és arra is utalnak, hogy az orosz uralom elleni kritikák megfogalmazása törvényellenes.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20220827_Orosz_propagandalap_indult_Herszonban

Részvény: