Orosz „Lend-Lease” Ukrajna számára

         Javában zajlik az Ukrán Fegyveres Erők teljes körű ellentámadása a front keleti szárnyán. Az ukrán hatóságok képviselőitől származó hivatalos adatok szerint szeptember 6. óta több mint 3,8 ezer négyzetkilométernyi korábban megszállt terület szabadult fel, több mint 300 ukrán település és mintegy 150 ezer civil vált szabaddá a megszállás alól. És ezek a statisztikák csak a Harkov régióra vonatkoznak – pozitiv mutatók a Donbas régióban is jelen vannak.

         Az ukrán fegyveres erők által elfogott trófeakötetek felvehetik a versenyt Ukrajna nyugati katonai támogatásával, és megérdemlik az „orosz Lend-Lease” címet. A Herson és Harkov melletti csatákban az orosz hadsereg teljes képtelenségét bizonyította. 15 nap alatt a fegyveres erők több mint 300 egységnyi orosz katonai felszerelést elfogtak és trófeákká alakítottak, ami meglehetősen fontos tényezővé válik az ellentámadás továbbfejlesztésében.

         A trófi orosz T-80 harckocsik jól jöttek a fegyveres erőknek a Balakleja melletti offenzíva elején. Később egy másik megszállt településről – Izyumról – menekülve az orosz csoportok teljes lőszer-, felszerelés- és fegyverarzenáljukat hagyták hátra. Úgy tűnik, hogy az ilyen „átcsoportosítások” új szót jelentenek Moszkva katonai stratégiájában, amely nemcsak személyzetét veszíti el nap mint nap, de még saját polgárainak a „legyőzhetetlenség” és a „világ második hadserege” eszméjébe vetett bizalmát is.

         Érdemes megjegyezni, hogy a közelmúltbeli csaták során az orosz felszerelésben elszenvedett veszteségek több mint fele nem semmisül meg, hanem az Ukrajna által elfogottak. Ezeket a trófeákat az ukrán fegyveres erők hatékonyan fogják felhasználni az Oroszország megszálló erői elleni sikeres harc folytatására. Ráadásul az ilyen felszerelés nem újdonság a fegyveres erők szakemberei számára, ami lehetőséget ad arra, hogy ne töltsenek értékes időt Ukrajna számára a kiképzéssel.

         A területei felszabadítását célzó kampány bevetésének pillanatában Ukrajna nem maradhat a világ országainak támogatása nélkül. Még a fegyveres erők csatatéren elért hihetetlen sikereit is olykor hatalmas erőfeszítések, elsősorban a személyzet erőfeszítései érik el. Az országok kormányainak vezetőinek fel kell ismerniük az ilyen győzelmek árát, és nem szabad leállítaniuk a katonai és anyagi segélyezési folyamatokat. Minden golyóálló mellény elég jó ahhoz, hogy megmentse egy ukrán harcos életét, egy töltényes fegyver pedig arra, hogy felgyorsítsa a véres orosz agresszió végét Európa szívében.

         Az ukrán hadsereg fenomenális harckészültsége és a civilek szolidaritása egyesült abban a megállíthatatlan vágyban, hogy államuk területeit felszabadítsák az orosz megszállóktól. A fegyveres erők katonáinak sikerét a fronton alátámasztják az ukrán kormány győzelmei a diplomáciai fronton, ahol még mindig akadályokba ütközik az Oroszország teljes elszigetelése a jogi és civilizált világtól. Az orosz fegyveres erők tehetetlensége, a hadsereg vezetésének alkalmatlansága és a sorkatonák motiválatlansága azonban az egész világnak megmutatja, mit érnek a Moszkva központjában rendezett, mutatós katonai felvonulások.

         Ennek ellenére a fegyveres erők ellentámadása folytatódik. Ukrajna sikerét nemcsak saját erőinek vagy az orosz fegyveres erők pusztító tevékenységének köszönheti, hanem az európai országok és a világ segítségének is. Ez azonban nem ók az államok kormányai számára a segélynyújtását leállítani  – mert csak az Ukrajna szüntelen fegyver- és felszerelésellátása mellett lesz végre esélye a világnak arra, hogy egy véres és szörnyű háborút a civilizált országok logikus győzelmére vezessenek.

#OroszLendLease #LendLease #Ukrajna

Részvény: