Orosz kémbotrány: megvan a bukott német biztonsági főnök utódja

A váltásra azért volt szükség, mert az elődről, Arne Schönbohm-ról kiderült, hogy nemigen tartott távolságot az orosz hírszerzési köröktől.

Németország belügyminisztériuma bejelentette, hogy Claudia Plattnert, az Európai Központi Bank információs rendszerekért felelős korábbi főigazgatóját nevezte ki új kiberbiztonsági vezetőnek – írta meg a The Record, amelyet a Computer World szemléz.

Plattner a Szövetségi Információbiztonsági Hivatalhoz (BSI) a korábbi elnök, Arne Schönbohm által hátrahagyott botrányt követően csatlakozik.

Az volt a vád a korábbi vezetővel szemben, hogy kapcsolatba került egy olyan céggel, amely az orosz titkosszolgálatokhoz volt köthető.

A matematikus végzettségű Plattner július 1-jén csatlakozik a BSI-hez. Az EKB-nál 2021 júliusában kezdett, ahová a DB Systeltől érkezett, amely a német nemzeti vasúttársaság, a Deutsche Bahn számára nyújt informatikai szolgáltatásokat.

Claudia Plattner
Claudia PlattnerKép: Twitter

A német belügyminisztérium vezetője, Nancy Faeser tavaly októberben függesztette fel Schönbohmot, mondván, hogy „azonnali hatállyal eltiltották a BSI elnökeként történő hivatalos ügyek intézésétől”. Nem mellesleg fegyelmi eljárást is indítottak ellene. 

Schönbohm a ZDF Magazine Royale című késő esti szatirikus televíziós műsorban felvetett vádak nyomán került vizsgálat alá. A ZDF komikus műsora azt állította, hogy Schönbohm szeptemberben beszédet tartott egy általa korábban vezetett Cyber Security Council Germany nevű szakmai szövetség által szervezett rendezvényen. Az egyesület tagjai között van egy Protelion nevű cég, amely egy olyan orosz vállalat leányvállalata, amelyet egy olyan személy alapított, aki korábban a KGB-nek dolgozott, és Vlagyimir Putyin elnök kitüntetésben részesítette.

Habár a műsorban elhangzottak közül több állítást is cáfoltak, a németországi Kiberbiztonsági Tanács a műsor után kizárta a Proteliont mint tagot, ugyanakkor cáfolta azt a vádat, hogy orosz befolyás alatt állna.

Forrás:https://www.napi.hu/kulfold/kiberbiztonsag-nemet-kgb-botrany-kinevezes.767500.html

Részvény: