Orosz katonai repülőket fogtak el a Balti-tengeren

Három, transzponderjel (radar-válaszjel) nélkül repülő orosz katonai repülőgépet fogtak el a Balti-tenger feletti nemzetközi légtérben – közölte szerdán a német légierő, a Luftwaffe. A beszámoló szerint Németország és Nagy-Britannia Eurofighter vadászgépeket küldött a két Szuhoj Szu-27-es és az egy Iljusin Il-20-as vadászgép azonosítására.

A Reuters hozzáteszi, hogy az orosz katonai repülőgépek rendszeresen repülnek a szárazföldi Oroszországból Kalinyingrádba és vissza, vagyis az ilyen találkozások meglehetősen rutinszerűek a térségben.

Németország április elején adta át a NATO balti-tengeri légtérrendészeti missziójának felelősségét Nagy-Britanniának. A NATO-szövetségesek azért szállnak be az ottani légtér védelmébe, mert Litvánia, Lettország és Észtország nem rendelkezik saját vadászgépekkel. Tavaly nyáron a magyar vadászgépeket is riasztották hasonló okokból a Balti-tengernél.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/04/26/orosz-ukran-haboru-oroszorszag-ukrajna-elo-hirfolyam-44/#orosz-katonai-repuloket-fogtak-el-a-balti-tengeren

Részvény: