Orosz hírügynökség: Putyin leváltotta a Fekete-tengeri flotta parancsnokát

Új parancsnoka van a Krím-félsziget környékén állomásozó orosz Fekete-tengeri flottának. A vezetőváltásról az orosz RIA hírügynökség rádiója számolt be névtelen forrásokra hivatkozva.

A brit Daily Mail szerint Igor Oszipov leváltása lehet legjelentősebb katonai személycsere azóta, hogy Oroszország közel hat hónappal ezelőtt elindította az ukrajnai háborút.

Az állami tulajdonú RIA szerint az új flottaparancsnokot, Viktor Szokolovot Szevasztopol kikötőjében mutatták be a flotta katonai tanácsának.

A brit lap felidézte, hogy Oszipov menesztéséről már a Moszkva zászlóshajó április 14-i elsüllyedése után megindultak a találgatások, ám a jelek szerint a haditengerészeti parancsnok egészen a közelmúltig megtarthatta posztját. Oszipov nem volt jelen a Vörös téri győzelmi parádén. Moszkva azt állította, hogy „nincs kedve” megjelenni a zászlóshajó elvesztése után.

A RIA bejelentései az első alkalom, hogy az orosz állami hírforrások megerősítették a kirúgást.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/08/17/orosz-ukran-haboru-percrol-percre-elo-odessza-donyeck-augusztus-17/#orosz-hirugynokseg-putyin-levaltotta-a-fekete-tengeri-flotta-parancsnokat

Részvény: