Orosz fennhatóság alá kerül a zaporizzsjai atomerőmű

Orosz tisztviselők bejelentették, hogy megkezdődött a zaporizzsjai atomerőmű államosítása. Európa legnagyobb atomerőművét az orosz atomerőművet üzemeltető Roszenergoatomhoz integrálják – jelentette ki Alekszandr Volga, a szomszédos Energodar város oroszok által beiktatott vezetője.

Vlagyimir Putyin orosz elnök azután rendelte el a zaporizzsjai erőmű orosz szövetségi tulajdonba vételét, hogy a megyét négy másik kelet-ukrajnai régióval egyetemben az Orosz Föderációhoz csatolták. Európa legnagyobb atomerőműve röviddel Ukrajna február 24-i orosz lerohanása után, márciusban került orosz kézre.

A Roszenergoatom konszern vezérigazgatójának tanácsadója elmondta, hogy az átadásra akkor kerül sor, miután az erőmű az összes rendelkezésre álló üzemanyagtartalékot elhasználta.

Az üzemeltető szervezet megérkezett az Orosz Föderációból, és megkezdődött az üzem és a személyzet integrálása a Roszergoatom konszern fennhatósága alá. Az itt maradt emberek döntöttek arról, hogy melyik országot választják lakóhelyüknek, munkahelyüknek, és akik maradtak, Oroszország mellett döntöttek. A zaporizzsjai erőmű immár Oroszország szerves része.

– nyilatkozta Volga a ukraina.ru-nak.

Az ukrán Energoatom október 28-án közölte, hogy az erőműben maradt 6700 ukrán alkalmazott közül mindössze 100-an írtak alá új szerződést az orosz Roszatom energetikai ügynökséggel (a február 24. előtti 11 000 alkalmazottból).

Forrás:(Guardian)

Részvény: