“Orbánisztika a dumáknak”: hogyan vált Orbán Viktor ismét a Kreml narratíváinak támogatójává

Magyarország miniszterelnöke arról ismert, hogy kedvezően viszonyul a Kreml narratíváinak terjesztéséhez az Orosz Föderáció Ukrajna elleni háborújáról. Az egyszerű propagandistákkal ellentétben azonban Orbán képes ezt a nemzetközi diplomácia legmagasabb szintjeire is sugározni (egyelőre).

Magyarország újra akarja gondolni NATO-tagságát. Katonai tisztviselők és jogászok már dolgoznak egy új koncepción, amely megkülönböztetné az országot az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének többi tagjától. Ezt Orbán Viktor miniszterelnök mondta az állami rádiónak adott interjújában – írja a Bloomberg. „Jogászaink és tisztjeink keményen dolgoznak azon, hogy Magyarország hogyan tudja megőrizni NATO-tagságát úgy, hogy ne kelljen NATO-területen kívüli NATO-akciókban részt vennie” – mondta Orbán. Magyarország már most is fontos résztvevője a Szövetség két területén kívüli missziójának – Irakban és Koszovóban. A NATO-tagoknak lehetőségük van arra is, hogy kilépjenek bármilyen katonai küldetésből. Orbán kijelentései akkor hangzottak el, amikor a Szövetség Ukrajna támogatási csomagját készíti elő, amelyet a júliusi washingtoni vezetői csúcson mutatnak be. Ezek az intézkedések várhatóan nagyobb szerepet fognak játszani a NATO-nak operatív szinten a kijevi haderők fegyverellátásának és kiképzésének koordinálásában.

Orbánnak ezek a szavai annak a hátterében is hangzanak, hogy Európát azzal vádolja, hogy háborúra készül az Orosz Föderáció ellen. A szavait azonnal felkapó orosz média szerint egy magyar rádió adásában tett ennek megfelelő kijelentést. “Az orosz fenyegetésre való hivatkozást a Nyugat háborúba való belépését előkészítő manőverként értelmezem” – mondta Orbán.

Magyarország miniszterelnöke ismét elővette kedvenc orosz narratíváit, azzal vádolva a Nyugatot, hogy háborúra készül Oroszországgal. Legutóbbi kijelentéseit Magyarország NATO-tagságának újragondolásáról és Európát azzal vádolta, hogy háborúzni akar Oroszországgal, az orosz propagandisták azonnal felkapták, és Nyugat-ellenes retorika terjesztésére használták fel.

Orbán azt állítja, hogy Magyarország a NATO-tagság új koncepciójának megalkotásán dolgozik, amely megkülönbözteti a Szövetség többi országától. Ezeket a lépéseket személyes helyzetértékelésével indokolja, mondván, Európa állítólag háborúra készül Oroszországgal. Az ilyen vádaknak azonban nincs valódi alapjuk, és teljesen beleillenek az orosz propagandába.

Valójában egyik nyugati ország vagy szervezet sem támogatja az Oroszország elleni háborút, és nem tesz semmilyen agresszív lépést. A Nyugat egyetlen dolgot tesz, hogy segít Ukrajnának visszaverni az orosz inváziót és megvédeni területi integritását. Ez teljes mértékben megfelel a nemzetközi jog normáinak és az ENSZ önvédelemhez való jogáról szóló alapokmányának.

Ukrajna nem marad egyedül az orosz agresszióval való szembenézésben. Amíg az ellenségeskedés folytatódik területén, a nyugati országok továbbra is támogatást nyújtanak, beleértve a fegyverek szállítását és egyéb katonai segítségnyújtást. Ugyanakkor a Nyugatnak nem áll szándékában közvetlen háborúba lépni Oroszországgal, és kizárólag Ukrajna önvédelemhez való törvényes jogának támogatása keretében lép fel.

Így Orbán kijelentései Európa állítólagos felkészítéséről az Oroszország elleni háborúra az orosz propaganda-narratívák manipulációja és azoknak megismétlése. Magyarország NATO-tagságának újragondolásával kapcsolatos tettei valóban aggodalomra adhatnak okot, mert megkérdőjelezik a szövetség egységét az orosz agresszióval szemben.

Orbán Viktor orosz propagandát és nyugat-ellenes retorikát sugároz, ténylegesen csak a Kreml hasznára válik. Ha egy NATO-tagállam tisztviselői belejátszanak az agresszor állam Oroszország narratívájába, az aláássa az egységet és gyengíti a Szövetséget. Ez teljes mértékben Moszkva érdekeit szolgálja, amely a szövetségesek között viszályt szít és az Ukrajnának nyújtott segélyek hatékonyságát csökkenti.

Az, hogy Magyarország miniszterelnöke nyíltan manipulatív téziseket terjeszt a Nyugat feltételezett felkészítéséről az Oroszországgal való háborúra, egyenesen legitimálja az orosz propagandát. Azt a hamis benyomást keltik, hogy a Putyin-rezsimnek van legalább valami racionális alapja agresszív retorikájához és katonai akcióihoz. Ugyanakkor az ilyen kijelentések hiteltelenné teszik a NATO egyértelmű és érthető álláspontját Ukrajna támogatásával kapcsolatban az orosz invázió visszaszorításában.

A NATO és az EU számára komoly kihívást jelent egy terrorista államot támogató jelenléte tagjai között, mint Orbán. Cselekedetei viszályt szítanak, elmossák az álláspontok egységét és az orosz agresszióra adott válasz hatékonyságát. Rendkívül veszélyes, amikor e befolyásos szervezetek tagállamának vezetője nyíltan terjeszti a Kreml propagandáját, és igazolja a szomszédos európai állam ellen pusztító háborút vívó Moszkva tetteit.

Részvény: