Orbán Viktor pert vesztett az Indexszel szemben

Orbán több magyar sajtótermék ellen indított pert, mert azok szemléztek egy interjút a SPAR magyarországi vezetőjével. A miniszterelnököt egy, Kötter Tamás megafonos influenszerhez és Tuzson Bence igazságügyi miniszterhez köthető ügyvédi iroda képviseli.

Orbán Viktor egy hét alatt már a második perét vesztette el, az Economx után az Indexnek is igazat adott a bíróság – tudta meg a Media1. Ugyanakkor a Klubrádió esetében a bíróság Orbán Viktor javára ítélt elsőfokon, lényegében ugyanabban az ügyben.

Május 3-án derült ki, hogy a miniszterelnök magánszemélyként indított pert több tucat sajtótermékkel szemben, mert azok szemléztek egy cikket, amely szerint az osztrák tulajdonú SPAR átalakította működését, illetve Svájcba menekítette magyarországi vagyona egy részét. A cikkek szerint a SPAR védekezni akar az ellen, hogy Orbán Viktor oligarchái megszerezzék maguknak a céget. 

Az alaphírről a hvg.hu is írt, ahogy annak cáfolatáról is. Arról is beszámoltunk, hogy az üzletlánc a magyar piacról való kivonulást nem fontolgatja. Arról pedig itt olvashat, hogyan fenyegette perrel a SPAR-t a kormány.

Az Orbán Viktor által indított perben érintett a 444.hu, a 24.hu, a Klubrádió, a Hírklikk, és a Mészáros Lőrinc-közeli Index.hu és Economx.hu is. 

A Klubrádió esetében a bíróság még Orbán Viktor javára ítélt elsőfokon, tehát a Fővárosi Törvényszék szerint máshogyan minősül a Lebensmittel Zeitungot szemléző Economx vagy Index cikke és máshogy az Economx cikkét szemléző Klubrádió nagyon hasonló írása.

A mostani bírósági ítélet szerint a kormányfő közszereplőként köteles eltűrni, ha a sajtóban kritikus vélemény jelenik meg, a sajtó szabadságát nem korlátozhatja helyreigazítási perrel, a leírtak között ugyan szerepel tényállításszerű kijelentés, de ezen valóságbizonyítása a közszereplői státusz miatt nem szükséges.

Az Indexnek nem kell helyreigazítást közölnie, a bíróság Orbán Viktort kötelezte a perköltségek megfizetésére. A bíróság szerint az Index korrekten járt el, pontosan idézték a SPAR-vezér szavait, nem közöltek becsületsértést és biztosított volt a válaszadás, reagálás lehetősége is, és nem foglaltak állást a nyilatkozat igazságtartalma mellett sem.

A Media1 beszámolója szerint Orbán Viktort a Megafon egyik arca, a Kötter Tamás néven ismert Biczi Tamás által vezetett és az igazságügyi miniszterhez, Tuzson Bencéhez is köthető Biczi és Turi Ügyvédi Iroda képviseli a perekben.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20240513_orban-viktor-pert-vesztett-az-indexszel-szemben

Részvény: