Orbán Viktor konstruktívan állt hozzá Ukrajna európai integrációjának kérdéséhez az ukrán elnöki hivatal szerint

A Szabad Európa Rádiónak nyilatkozott Ihor Zsovkva, az ukrajnai elnöki hivatal helyettes vezetője, aki elárulta, miért hívták meg Kijevbe Orbán Viktor. Zsovkva – akinek nyilatkozatát a Hvg.hu szemlézte – elmondta, hogy jelen volt az EU vezetőinek február 9-i brüsszeli csúcstalálkozóján, amire Zelenszkij ukrán elnököt is meghívták.

Az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője szerint a magyar miniszterelnök volt az első, aki odament az ukrán elnökhöz és kezet fogott vele. A találkozón Zelenszkij megvitatta Orbánnal Ukrajna európai integrációs útját, „és konstruktív visszajelzéseket hallottunk ezzel kapcsolatban”.

Ukrajna elnöke többször is meghívta Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy jöjjön Ukrajnába, Kijevbe. Hogy üljenek le egy asztalhoz, és beszéljenek meg minden szempontot, beleértve a Magyarországot érintő kérdéseket is.

– mondta Zsovkva, aki hangsúlyozta, ismerik Magyarország álláspontját, amely szerint nem fog katonai segítséget nyújtani Ukrajnának. „A diplomáciában a legjobb mindig a párbeszéd, a beszélgetés” – tette hozzá. Ukrajna elnöke többször is telefonon beszélt Magyarország miniszterelnökével a háború előtt és a háború alatt. Van párbeszéd. De természetesen egy teljes körű látogatás során sokkal több lehetőség és esély van arra, hogy ezt érdemben és produktívan folytassuk – jelentette ki az elnöki hivatal helyettes vezetője.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/02/19/orosz-ukran-haboru-elo-hirfolyam-februar-19/#orban-viktor-konstruktivan-allt-hozza-ukrajna-europai-integraciojanak-kerdesehez-az-ukran-elnoki-hivatal-szerint

Részvény: