Orbán Viktor is feltűnt egy tel-avivi kormányellenes tüntetés óriásmolinóján

Többek közt Erdogan és Putyin fotója mellett.

Izrael-szerte több városban is tömegtüntetéseken tiltakoztak szombat este Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök új kormányának igazságügyi reformja ellen. Jeruzsálemben, Haifában és más településeken több tízezres, Tel-Avivban pedig több mint százezres tömeg állt ki a kormánnyal szemben.

Tel-Avivban egy óriásmolinón a „From startup nation to shutdown nation” („Startup-nemzettől a leállított nemzetig”) felirat mellett Ruholláh Homeini ajatollah, Irán egykori legfelsőbb vezetője, Recep Tayyip Erdoğan török elnök, Netanjahu és Vlagyimir Putyin orosz államfő társaságában Orbán Viktor magyar kormányfő képe is helyet kapott, szúrta ki a 444. A molinótól nem messze egy másikon Netanjahu fényképével a „crime miniszter” (szójáték, miniszterelnök helyett „bűnminiszter”) felirat volt olvasható. (Az MTI által a tüntetésről kiadott képeken az orbános molinó nem látható.)

A tiltakozók szerint aláásná a demokráciát az a reform, mely gyengítené a legfelsőbb bíróság hatáskörét, korlátozná a bírói felügyeletet és több hatalmat adna az igazságszolgáltatásban a politikusoknak. Az átalakítás ellen már februárban is több tízezren demonstráltak, most a tel-avivi tüntetésen a rendőrség közlése szerint mintegy huszonegy embert tartóztattak le rendzavarás miatt. Netanjahu szerint az ellenzék anarchiát szít, az ellenzéket vezető Jaír Lapid szerint Netanjahu uszít erőszakra.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20230226_Orban_Viktor_is_feltunt_egy_telavivi_kormanyellenes_tuntetes_oriasmoninojan

Részvény: