Orbán Viktor elmagyarázza, miért ne fájjon a szívünk azon, hogy a Liu-testvérek Kínába igazoltak

„Büszke mindkét nemzet!”

Ugyan Hszi Csin-ping kínai elnök már pénteken hazament, Orbán Viktor közösségi médiás csapata továbbra is csepegteti a tartalmat a nagy találkozóról. Egy vasárnap posztolt videóban a magyar miniszterelnök azt magyarázza el (valószínűleg a kínai delegációnak, a vidóban hallani, ahogy kínaira fordítják, amit mond), hogy miért ne szomorkodjunk azon, hogy a Liu testvérek már nem magyar, hanem kínai színekben versenyeznek. A videón azt is látni, ahogy a sportolók Hszi Csin-pinget és Orbánt üdvözlik valamiféle fogadásan, vagyis úgy tűnik, Budapestre utaztak a kínai elnök látogatásának idejére.

A rövidpályás gyorskorcsolyázó olimpiai bajnok testvérpár, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang 2022-ben kezdeményezett országváltást a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetségnél. A szövetség elnöke egyébként Kósa Lajos, aki csak nagy nehezen, három hónap bürokratikus kavarás után engedte el a Liu testvéreket, Kubatov Gábor szerint nem fizette rendesen az edzőjüket, de bármikor visszafogadná őket a szövetségbe. Maguk a sportolók már inkább érzik magukat kínainak, mint magyarnak.

A Liu-tesvérek távozása nagy port kavart a hazai sport-, és közéletben, de úgy néz ki, Orbán Viktor ebben is meglátta a jót. Mint mondja: “Van itt velünk két sportoló, akik magyar színekben szereztek két olimpiai aranyérmet, de most már kínai színekben versenyeznek. De nem fáj a szívünk, mert kevés nemzet mondhatja el magáról, hogy adott olimpiai bajnokokat Kínának!”

Orbán 2022 decemberében egy “a mi olimpai bajnokaink” szöveggel búcsúztatta a sportolókat, és sok sikert kívánt az új kalandhoz.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20240512_orban-viktor-elmagyarazza-miert

Részvény: