Orbán szerint Trump a béke reménye az orosz-ukrán háborúban

Magyarország a béketáborhoz tartozik, „az azonnali tűzszünet és az azonnali béketárgyalások híve vagyok” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden Berlinben a Cicero közéleti folyóirat és a Berliner Zeitung című napilap rendezvényén. Az MTI tudósítása szerint elmondta: Magyarország már elvesztette körülbelül 200 állampolgárát, akik besorozott katonaként meghaltak a fronton.

A miniszterelnök nagy bajnak nevezte, hogy a krímivel ellentétben ezúttal nem sikerült elszigetelni a konfliktust. Hibának mondta, hogy „miközben ő a háború előtt békemisszión járt Vlagyimir Putyin orosz elnöknél, a nyugati oldalon senki nem érezte úgy, hogy tárgyalni kell”.

Orbán szerint az ukrajnai háborúban

a tűzszünetnek nem Ukrajna és Oroszország között kell létrejönnie, hanem az Egyesült Államok és Oroszország között, a hatalmi realitások alapján az amerikaiakkal kell tárgyalni.

Mint kifejtette, „a háborúnak az erőforrások adják a lényegét, és miközben az oroszoknak szinte korlátlan erőforrásaik vannak energia, katonák és emberi erőforrás terén, Ukrajnának csak azért van elegendő forrása, mert a Nyugat és az Egyesült Államok segíti”.

A miniszterelnök kijelentette azt is: Joe Biden amerikai elnök szerint túl messzire ment, amikor a többi között háborús bűnösnek vagy tömeggyilkosnak nevezte Putyint.

A béke reménye ezért szerinte Donald Trump korábbi amerikai elnök.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/10/11/orban-viktor-orosz-ukran-haboru-putyin-biden-trump/

Részvény: