Orbán szerint „példaértékű” a magyar és a lengyel nép közötti testvériség

A miniszterelnök szerint a magyarokat és a lengyeleket összetartó kötelékek sokkal erősebbek, „mint a minket megosztani szándékozó törekvések”.

Levélben köszöntötte Orbán Viktor a Lengyel Köztársaság nemzeti ünnepe alkalmából Mateusz Morawiecki kormányfőt és Lengyelország polgárait – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-vel.

„November 11-e különleges ünnep, hiszen e nap jelképezi egy szabad és szuverén ország létrehozásáról alkotott álom megvalósulását. Mi, magyarok ezen a napon tisztelgünk a függetlenségért küzdő lengyel hazafiak önfeláldozó harca előtt, és a történelmi igazság helyreállásaként tekintünk a lengyel állam önállóságának visszaszerzésére” – írta Orbán Viktor.

A közös történelmi tapasztalatok révén Orbán – mind fogalmazott –példaértékűnek tekinti a magyar és a lengyel nép közötti testvériséget, és kifejezte meggyőződését, hogy „a bennünket összetartó kötelékek sokkal erősebbek, mint a minket megosztani szándékozó törekvések” .

A magyar–lengyel kapcsolatok megsínylették, hogy Magyarország az ukrajnai háború kezdete óta is oroszbarát politikát folytat. Több, korábban a szövetségesének számító lengyel politikus is határozott jelét adta annak, hogy nem ért egyet ezzel az irányvonallal.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20221111_orban_viktor_mateusz_morawiecki_lengyelorszag_nemzeti_unnep

Részvény: